Ciudat dar foarte adevărat, preşedintele american este ca o carte deschisă, poate fi citit exact aşa cum este, iar concluziile sunt îngrijorătoare. De exemplu, atracţia instinctivă a lui Trump pentru oamenii puternici ai planetei'', e deja foarte cunoscută şi este evident faptul că încearcă "nişte impulsuri autoritare dar, din fericire este încă foarte departe de a acţiona astfel'' declară filosoful.
''Mă îngrijorează mai mult incompetenţa lui Trump decât impulsurile sale autoritare. M-aş îgrijora pentru democraţia noastră doar în cazul unui atac terorist urât. Fiindcă posibilul răspuns al acestei administraţii ar putea depăşi limitele. Dar, în situaţia actuală, nu mă tem că se va întâmpla''. Micheal Walzer este profesor emerit la Princetown, un influent filosof al politicii, autor a zeci de eseuri, dar şi codirector al Dissident, revistă politico-culturală de stânga-liberală americană''.
''Admiraţia pe care Donald Trump o are pentru liderii puternici ca Erdogan, dar şi Putin, este cunoscută. Şi poate că încearcă aceleaşi impulsuri autoritare. Dar preşedintele american e departe de a putea acţiona ca ei. Din motive diferite.
Pentru a enumera totuşi un motiv, iată chestiunea religioasă. Trump, de exemplu, are susţinerea creştinilor evanghelici, cu siguranţă. Dar, lăsând la o parte faptul că nici măcar nu este unul de-al lor, vorbim de o mişcare religioasă care nici măcar nu e majoritară. Din contră, Erdogan este stăpân peste un impunător curent religios. Apoi, în SUA, echilibrele sistemului de putere funcţionează: am văzut-o în cazul interdicţiei anti-musulmane blocată de judecători.
Ce gândesc eu despre loialitatea Partidului republican faţă de Trump? Ei încearcă să-şi continue planurle din agendă. Dacă Trump va trebui să exagereze, nu vor ezita să-l înlocuiască cu Mike Pence, vicepreşedintele. Ale cărui valori le împărtăşesc. Şi pe care-l simt mult mai mult ca pe unul de-al lor, a declarat Micheal Walzer.