Mica Unire de la Bologna. Românii din Italia au încins HORA UNIRII

Mica Unire de la Bologna. Românii din Italia au încins HORA UNIRII

Cei 157 de ani de la înfăptuirea Unirii Mici, cum i se spune unificării Moldovei cu Țara Românească, într-un singur stat, care a avut loc pe 24 ianuarie 1859, au fost sărbătoriți și în comunitatea româneasca de la Bologna. Corespondență de la Roxana Dima-Bologna

La Parohia Sf. Luca,  din Bologna Vest, sub obladuirea părintelui Vid Trandafir, a fost organizată, sâmbătă seara, o slujbă de pomenire a celor care au înfaptuit Unirea și a celor care s-au jertfit pentru ea.

Slujba a fost oficiată în prezența preoților Saoul Soptica, al bisericii  „Sf. Dimitrie Basarabov”, din  Budrio, Marinel Mureșan, Vicar al bisericii greco-catolice  „Sfânta Cruce”,  din Bologna, Lucian Podar, de la parohia „Sfântul Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, din Mirandola și Ion Ramboi, de la biserica „Sf. Nicolae”, din Bologna.

La eveniment a participat Eugen Șerbănescu, Consulul general al României la Bologna, care a fost însoțit de soția sa.

Românii din Bologna au sărbătorit Mica Unire

În pofida faptului că afară era foarte frig, toți românii prezenți, alături de gazed, s-au prins într-o horă mare,  după care au degustat bucate și câte o felie dintr-un tort ornat  cu însemnele Unirii și cu tricolorul românesc .

Și comunitatea românească,  împreună cu Asociația Betania, din cadrul bisericii greco-catolice, a organizat, după sluja de duminică, un mic spectacol, coordonat de către învățătoarea Maria Naum. Momentul  care a marcat acest moment prin sceneta Moș Ion Roată și Unirea, de Ion Creangă. La sfârșit, Părintele  Vicar Marinel Mureșan a îndemnat românii să se prindă  în hora uniri, precum cei de acum 157 de ani. 

La acest eveniment, dedicat unirii Moldovei cu Țara Românească,  a fost prezent și un italian care se consideră român și nu lipsește de la niciun evenient al conaționalilor noștri din Bologna, avocatul Leonard Saliola.