Poliția daneză a anunțat, vineri, că cel mai belebru monument din Copenhaga a fost din nou victima unui act de vandalism.
Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineață, înaintea orei 9. O persoană necunoscută a scris cu vopsea „Racist Fish” (Pește rasist) pe soclul statuii. Autoritățile au deschis o anchetă, a indicat pentru AFP poliția din Copenhaga
Pentru Ane Grum-Schwensen, specialistă în opera lui Hans Christian Andersen, autorul binecuoscutei povești „Mica Sirenă” (Zâna Mării), această poveste nu conține aluzii rasiste.
Dar ce mai contează adevărul pentru vandalii instigați de mișcarea Black Lives Matter.
Tăvălugul „anti-rasist” pare să cuprindă întreaga lume. Începând cu statuia lui Cristofor Columb și terminând cu cele ale lui George Washington sau a generalului Charles de Gaulle, „anti-rasiștii” nu au iertat nimic.
În urma manifestațiilor anti-rasiste în întreaga lume, după moartea afro-americanului George Floyd, monumentele și statuile legate de istoria colonială din numeroase țări au fost înlăturate sau vandalizate iar o întreagă polemică s-a iscat.
În ultimele săptămâni, mai multe statui au fost obiectele unor acte de vandalism în Danemarca. În special cea a misionarului danez în Groenlanda Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul al XVIII-lea.
Dar și statuia lui Mahatma Gandhi sau a regelui danez Christian IV.
Mica Sirena a fost deja vandalizata de mai multe ori; capul i-a fost furat de două ori (în 1964 și în 1998), iar unul din brațe i-a fost tăiat și în 1984.
Nu este cunoscut cu exactitate momentul în care a avut loc incidentul, însă celebra statuie daneză a fost de-a lungul anilor ţinta unor vandali şi protestatari, care au vopsit-o în diverse culori şi chiar i-au tăiat capul şi unul dintre braţe. La un moment dat, „Mica Sirenă” a fost drapată cu o burka, scrie și Agerpres.
Statuia „Mica Sirenă”, inspirată din povestirea omonimă a scriitorului danez Hans Christian Andersen, a fost inaugurată în portul din Copenhaga în anul 1913.
În ianuarie, mesajul „Free Hong Kong” a fost scris pe roca pe care se află statuia, referință la mișcarea de contestare lansată în 2019 împotriva puterii centerale din Beijing.
foto: Facebook/thelocal.dk