Evenimentul Zilei > Social > Mic tratat de socialism cu cardul Visa pe masa

Mic tratat de socialism cu cardul Visa pe masa

Cu cateva zile inainte de alegerile generale din tara sa, care vor avea loc maine, ambasadorul Cubei la Bucuresti, Manuel Hermida Medina, a facut un gest neobisnuit pentru un diplomat: a invitat presa la ambasada, cu scopul de a o convinge ca la Havana e democratie.

Cand a vazut insa cati ziaristi s-au aratat interesati de subiect, probabil ca a fost dezamagit: la conferinta de presa de joi au venit numai cinci reprezentanti ai presei, dintre care unul de la publicatia „Pentru socialism” si altul de la un ziar editat in Targoviste, in parteneriat cu alte organizatii de stanga.

Asta nu i-a taiat insa elanul si nici zambetul diplomatic. Curtenitor cu invitatii sa, ambasadorul nu s-a sfiit sa le inmaneze ziaristilor cestile de cafea,  dupa ce ii invitase sa-si schimbe locurile din sala de protocol a ambasadei pentru a fi mai aproape de ei.

Odata ce „politeturile” au luat sfarsit, ambasadorul Medina a putut, in sfarsit, sa-si indeplineasca misiunea. Timp de o peste o ora a vorbit cu o mina optimista si incantata despre sistemul electoral din tara sa, straduindu-se sa-si convinga audienta ca, in Cuba, adevarata putere nu-i apartine lui Fidel Castro sau presedintelui interimar Raul Castro (fratele liderului octogenar), ci poporului.

„Sa luptam impotriva minciunilor imperialiste”

Argumentele lui Medina au fost: procesul electoral pleaca de la „baza” (candidatii sunt nominalizati de comunitatea in care traiesc), Partidul Comunist nu face nominalizari (si totusi, mai mult de jumatate dintre membrii legislativului ii apartin), campania electorala este finantata de stat, parlamentarii din Adunarea Nationala nu primesc salariu pentru munca lor (ci isi pastreaza retributiile de la vechiul loc de munca).

Cat despre faptul ca Legea fundamentala a Cubei interzice orice actiuni si organizatii impotriva oranduirii socialiste, diplomatul a avut o explicatie scurta: „Poporul a decis ca socialismul este cea mai buna oranduire”.

Spre sfarsitul conferintei, Medina a explicat si de ce a dorit sa organizeze acest minieveniment de presa: „Trebuie sa luptam impotriva minciunilor imperialiste care sustin ca poporul cubanez nu are alegeri libere”. La sfarsitul conferintei, s-a asigurat ca fiecare ziarist a primit cate o carte de vizita din portmoneul din care se itea marginea unui card Visa – unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale imperialismului infierat la Havana cu forta proletara.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: