Mezelurile sunt prezente constant pe masa românilor. Un sandwich îl putem face foarte repede dacă avem prin frigider maioneză și câteva felii de salam sau șuncă. Dacă mezelurile sunt sănătoase nu știm sigur, deoarece sunt multe teorii despre aceste preparate. De exemplu medicul Adrian Copcea o contrazice pe Mihaela Bilic, spunând că dezinformează.
Mezelurile, mărul discordiei dintre medicul Adrian Copcea și Mihaela Bilic
Medicul Adrian Copcea nu este de acord cu afirmațiile nutriționistei Mihaela Bilic, care spunea în urmă cu ceva timp că prezența nitriților și nitraților în mezeluri nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea noastră. În replica, medicul Adrian Copcea spune că nutriționista dezinformează și își fundamentează.
„E problema cu un anume tip de dezinformare ciudată pe care am auzit-o (în mod regretabil) şi la o celebritate medic-influencer, precum că „nu e nicio problemă cu nitriţii/nitraţii din mezeluri, şi legumele au nitriţi/nitraţi şi nu sunt periculoase”, a scris medicul Adrian Copcea.
Medicul a mai scris că „Legumele au neglijabil proteine, în schimb mezelurile sunt sursa principală a problemei cu nitriţii, iar asta se întâmplă indirect, prin compuşii N-nitrozo / nitrozamine. Nitriţii/nitraţii din legume, în mod spontan şi fără interacţiuni care să contribuie la generarea produşilor cancerigeni nitrozoderivaţi NU sunt periculoşi”, arată medicul în mesajul său.
Adrian Copcea a mai subliniat faptul că „problema numărul 2 este cu un anume tip de dezinformare ciudată pe care am auzit-o (în mod regretabil) şi la o celebritate medic-influencer, precum că „nu e nicio problemă cu nitriţii/nitraţii din mezeluri, şi legumele au nitriţi/nitraţi şi nu sunt periculoase”. Iar problema cu nitriţii/nitraţii e exact la mezeluri şi nu e şi nu a fost niciodată la legume”, a mai subliniat medicul.
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoase sunt aceste mezeluri
Mihaela Bilic spunea în urmă cu doi ani că mezelurile sunt gustoase, concentrate în nutrienți și calorii, și pot fi considerate fără probleme.
„Pastramă, șuncă, salam…sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!”, spunea Mihaela Bilic în postarea sa.
Mihaela Bilic mai a mai scris că „nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer”. Postarea care a stârnit controverse o puteți citi integral pe social media.