Mezelurile, loc de cinste pe masa de Crăciun. Cum le poți menține proaspete mai mult timp

mezeluri. Sursa foto: Pixabay

În perioada sărbătorilor, mezelurile sunt la mare căutare.  Fie că le aleg pe cele tradiționale direct de la măcelărie sau optează pentru sigilate din supermarket, românii au grijă să nu le lipsească de pe masa de sărbători. Mulți dintre aceștia evită să le mai mănânce după ce au fost păstrate la frigider trei sau patru zile. Iată cum poți verifica dacă s-au alterat și în ce recipient ar trebui să le păstrezi.

Mezelurile depozitate la temperaturi neconforme se pot altera imediat

Platourile festive din perioada sărbătorilor conțin numeroase tipuri de mezeluri preparate din carne de porc. Indiferent dacă sunt cumpărate sau au fost pregătite în casă, aceste bunătăți trebuie păstrate la temperaturi cuprinse între 0 și 4 grade Celsius.

De sărbători, mulți români le lasă la temperatura camerei mai mult timp. Este indicat ca acestea să fie depozitate la frigider imediat după masă. În plus, este important să fie păstrate acoperite în recipiente de sticlă, ceramică sau plastic. Mai mult, specialiștii recomandă ca mezelurile să nu fie păstrate la frigider învelite în hârtie.

De altfel, cele desigilate pot fi mutate într-un recipient cu capac.

Sursa: EEC-Razvan Valcaneantu

Când ar trebui să le arunci

Există câteva metode prin care poți afla dacă mezelurile s-au alterat. În primul rând trebuie să  analizezi aspectul acestora. De cele mai multe ori, mezelurile stricate au deasupra o peliculă lipicioasă.

Totodată, mirosul va fi un indiciu important în acest sens. Dacă simți un miros înțepător, aceste preparate din carne s-au alterat și nu este indicat să le mănânci.

Opinia specialiștilor

Mulți nutriționiști susțin că mezelurile conțin aditivi și pot fi dăunătoare organismului. Mihaela Bilic este de părere că variantele crud-uscate sunt ideale și pot fi consumate cu moderație.

„Mezelurile sunt un fel de super-carne, adică pe unele tichete producătorii și scriu asta. Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile

crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust”, a explicat Mihaela Bilic.