Mezelurile din România ar putea fi interzise la export

Pesta porcină a luat amploare în România, iar procesatorii de carne și producătorii de mezeluri au primit interdicție, printr-o directivă, să mai cumpere carne de porc din zonele contaminate. Aceștia au găsit însă soluții pentru păstrarea producției din carne provenită de la ferme românești folosind materie primă din alte zone ale țării noastre care nu au fost afectate. Odată cu răspândirea pestei porcine, crește însă importul de carne și de mezeluri, se arată în ultimul număr al revistei Capital.

Pesta porcină aduce efecte negative nu doar asupra crescătorilor de porci ci și a producătorilor de mezeluri. Reprezentanții procesatorilor au tras un semnal de alarmă privind comerțul intracomunitar cu carne de porc și mezeluri din România. Președintele Romalimenta și CEO al grupului Angst, Sorin Minea, a explicat pentru Capital că importurile de carne de porc și preparate vor crește, iar „producătorii români nu vor mai putea exporta”.

„Cei care au cumpărat carne de porc din zonele unde există focare de pestă porcină vor achiziționa din altă parte. Două complexe foarte mari au fost afectate de pesta porcină, este normal să existe interdicții pentru anumite zone unde se manifestă această boală. Dar pesta nu reprezintă un pericol pentru procesatori, doar aproximativ 50% din carnea de porc pentru procesare fiind din producția internă. Autoritățile trebuie să țină sub control boala, există pericolul de a se închide comerțul intracomunitar cu carne de porc din România. Nu putem estima acum valoarea pierderilor”, ne-a declarat Sorin Minea. Președintele Romalimenta a precizat și că prețul unui kilogram de carne de porc variază între 8 și 9 lei. „Dacă are loc o scumpire a cărnii de porc la nivelul Uniuniui Europene, atunci prețurile cresc și în România. Astăzi, porcul tăiat costă 8-9 lei/kg, în viu ajunge și la 5 lei/kg”, a punctat Sorin Minea.

 

Procesator: „Românii vor carne de porc autohton”

În timp ce riscul unei explozii a importului de carne de porc planează asupra procesatorilor, clienții români încurajează producția și consumul din producția internă. Producătorii de salam, cârnați, crenvurști și alte preparate spun că românii preferă să consume carne de porc autohtonă, aceasta fiind considerată mai bună la gust decât cea din import. Un procesator de carne de porc din sudul Capitalei cumpăra, zilnic, aproximativ cinci tone de carcasă de porc din județul Brăila. „Românii vor carne de porc românesc, are un gust total diferit față de cea din import. Începând de astăzi, Direcția Sanitar Veterinară a restricționat achiziționarea de carcasă de porc din zonele unde este confirmată existența virusului pestei porcine. Nu mai avem voie să cumpărăm carne de porc din județul Brăila decât dacă este însoțită de un anumit tip de analize. Mai mult, conform directivelor DSV, trebuie să arătăm că materia primă este fiartă la o temperatură de 80 de grade. Virusul este distrus prin fierbere la această temperatură”, ne-a spus Dragoș Niia, administratorul firmei Matis.

Chiar dacă nu mai poate cumpăra carne de porc din Brăila, producătorul de mezeluri a găsit o alternativă tot în România. „Am schimbat furnizorul. Cumpărăm carne de porc din Argeș. Aproape patru tone de carne de porc românesc în fiecare zi. Jumătate din materia primă procesată, în fiecare zi, este din producția internă. România trebuie să stopeze extinderea acestui virus și să repopuleze fermele. În afară ești condiționat să cumperi ce vor străinii”, a precizat administratorul firmei de mezeluri din sudul Capitalei.

Pesta nu reprezintă un pericol pentru procesatori, doar aproximativ 50% din carnea de porc pentru procesare fiind din producția internă. Sorin Minea, CEO, Angst Lunar, firma Matis procesează peste 400 de tone de carne de porc, jumătate fiind din import. „Carnea de porc din import este mai ieftină cu aproximativ 1 leu/kg. Carcasa de porc românesc costă între 8 și 9 lei/kg, depinde cum negociezi. Carcasa de porc din import costă 7 lei/kg. Românii caută să cumpere carne de porc din producția internă. În industria alimentară ești obligat să respecți normele de trasabilitate. La fiecare trei luni sunt controale”, a menționat Dragoș Niia.

 

Radu Timiş, Cris-Tim: „Procesatorii folosesc 60%-70%, carne de porc din import”

 

Unul dintre cei mai mari procesatori de carne de porc din România ne-a explicat ce efecte are pesta porcină asupra producătorilor de mezeluri. „Ținând cont că procesatorii folosesc între 60% și 70% carne de proc din import, nu cred că vor fi afectaţi de pesta porcină. Crescătorii de porci sunt cei afectaţi. Ministerul Agriculturii şi Guvernul trebuie să asigure despăgubiri fermierilor şi proprietarilor de animale sacrificate”, ne-a declarat Radu Timiş, proprietarul procesatorului de carne Cris-Tim. Potrivit acestuia, cea mai gravă problemă este impactul asupra imaginii României. „Autorităţile îşi fac treaba, s-au luat măsuri în fiecare zonă unde există pestă porcină. Trebuie să fim atenţi să nu fim ocoliţi de turiştii străini. Și exporturile trebuie supravegheate”, a avertizat Radu Timiş.