Carlos Slim Helu este considerat un om al contradicțiilor: e bogat dar îi place să trăiască „precum un nevoiaș”, după cum comentează presa occidentală despre el.
Slim figurează în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume (fiind situat pe locul doi după Bill Gates), cu o avere estimată la 77,1 miliarde de dolari. Oamenii din țară îl iubesc, deoarece nu face paradă de bogăția sa și nu participă la acțiuni caritabile.
Corpolent, îmbrăcat în costume prost croite, își conduce singur mașina, locuiește în aceeași casă de 30 de ani și nu a folosit niciodată calculatorul. Deși presa mexicană comentează că „trăiește ca un om sărac”, junaliștii occidentali notează că „îi place să pozeze în sărăntoc, lui Slim îi place să se dea drept sărac!”. În fiecare zi de luni, magnatul mănâncă quesadillas, preparate în propria bucătărie. După cum prezintă chiar el rețeta, „este un fel de mâncare tipic mexicană obținută din două ingrediente principale: tortilla și brânză!”.
FOTO: Este foarte popular pe tărâm mexican
Pasiune costisitoare
Inginer, fiu al unui imigrant libanez care a ajuns în Mexic la începutul secolului al XX-lea, a primit prima sa lecție privind gestionarea banilor sub forma unui cec de economii, pe care îl primea duminica, în copilărie. A intrat în sectorul telecomunicațiilor în 1990, când sectorul a fost privatizat în Mexic, câștigând licitația pentru compania națională Telmex.
FOTO: Carlos Slim Helu
Deși presa mexicană continuă să susțină că are o viață obișnuită, lipsită de strălucire și chiar Slim susține acest lucru, magnatul are o pasiune costisitoare: este colecționar de obiecte de artă. De fapt, e proprietarul unor importante colecții de opere de artă, aduse din Franța și care se află la muzeul Soumaya din Mexic, de care se ocupă una din fiicele sale. Iar adevărata avere se află în interiorul casei: pereții sunt decorați cu picturi de Van Gogh, Renoir și Rivera, iar în camere tronează sculpturi semnate Auguste Rodin.
Financial Times scria că miliardarul nu are decât un singur gând: ce o să se întâmple cu banii, când el nu va mai fi. „Când voi pleca, voi pleca gol. Ce să fac cu averea? Să o las moștenire copiilor? Ar fi o responsabilitate prea mare. Dacă îmi vând companiile, cine le cumpără - o companie străină? Să vând Mexicul străinilor?”, se întreabă îngrijorat cel mai bogat om din lume. Carlos Slim își ține imperiul strâns în jurul său. Cei trei fii ai săi, Carlos, Marcos Antonios și Patricio, ocupă poziții cheie în cadrul firmelor Telmex și America Movil.
„Oamenii să lucreze doar trei zile pe săptămână”
Anul trecut, cu ocazia unei conferințe economice organizată în Paraguay, Carlos Slim a creat „valuri”. Și aceasta deoarece a apreciat că a venit timpul unei modificări radicale a vieții active! Oamenii vor putea lucra până la 70 sau 75 de ani și să lucreze doar trei zile pe săptămână, 10 poate 11 ore pe zi”, a declarat Carlos Slim.
„Cu o săptămână de lucru de trei zile, am avea mai mult timp pentru relaxare, pentru calitatea vieții. Cu patru zile libere va fi important să fie descoperite noi activități de divertisment și noi modalități pentru a fi ocupat”, a adăugat miliardarul mexican. Potrivit lui Slim, actuala vârstă de pensionare provine dintr-un timp în care speranța de viață era mai mică. Însă, într-o societate a cunoașterii, prelungirea speranței de viață face inevitabilă majorarea vârstei de pensionare. „În prezent, speranța de viață este de 86-90 de ani, în consecință vârsta de pensionare ar trebui să crească la 70-75 de ani”, susține Carlos Slim.
Compania sa de telefonie fixă Telmex este un exemplu în acest sens. Angajații care s-au alăturat acestei companii la sfârșitul adolescenței se pot pensiona înainte de a implini 50 de ani, dar pot opta să lucreze în continuare, însă doar patru zile pe săptămână.