Metoda „îmbrățișare afectuoasă”. Cum îi jefuiesc hoții români pe spanioli
- Lucian Ionescu
- 6 martie 2020, 02:30
O familie de români, formată din 42 de membri, a fost arestată de polițiștii spanioli deoarece există suspiciuni că ar fi avut apartenență la o organizație specializată în tâlhărie și jaf violent, folosind așa-numita metodă de furt „îmbrățișare afectuoasă”.
Dintre cei 42 de români, 38 au fost ridicați de pe teritoriul Spaniei, 3 din România și unul din Portugalia. Din această grupare fac parte și trei minori, care au fost „învățați“ de membrii mai vârstnici ai familie cu aceste deprinderi.
Potrivit anchetatorilor spanioli, românii atacau victime în vârstă din toată Spania, fără a ezita să folosească violența pentru a le smulge bijuteriile
Banii obținuți erau trimiși în România.
Numai în Malaga românii au comis peste 100 de furturi, iar polițiștii susțin că în urma verificărilor, autorii infracțiunilor făceau parte din aceeași familie, „același clan“, și au provocat daune economice de peste un milion de euro.
În cele 12 descinderi făcute în Spania și în România, agenții au reușit să recupereze 66 de ceasuri de lux, 264 de bijuterii, 41.000 de euro în numerar, 92 de telefoane mobile, diverse arme de foc și 10 vehicule high-end, printre altele. Pe de altă parte, anchetatorii au confiscat și 335 de vehicule de ultimă generație în Spania și 20 în România, 10 proprietăți imobiliare (conace de lux) și numeroase conturi bancare și active financiare.
În urma descinderilor efectuate, agenții au inventariat 66 de ceasuri de lux, 264 de bijuterii și diverse efecte pentru manipularea ceasurilor, trei cântare de precizie și diverse instrumente de precizie pentru bijuterii și pentru ștergerea numerelor de serie.
Ținând cont că valoarea medie a obiectelor furate este de aproximativ 10.000 de euro - deși există ceasuri inventariate care pot costa între 30.000 și 45.000 de euro - daunele cauzate de această organizație sunt de peste 1.000.000 euro, fără a ține cont de valoarea sentimentală a bijuteriilor.
Infractorii foloseau metoda de furt îmbrățișare afectuoasă, în care agresorul îmbrățișează sau mângâie victima urmărind doar să smulgă ceasuri sau bijuterii.
În cazul că victima opunea rezistență, tâlharii foloseau violența.
De fapt, o victimă a pierdut falanga unui deget și a alta și-a pierdut vederea unui ochi după ce hoții l-au lovit cu pumnii.
Ancheta a început la Malaga în noiembrie 2018, iar primele investigații au arătat că banda activează de mult timp, căci niciunul dintre membrii săi nu este cunoscut cu vreo activitate de muncă, în timp ce nivelul lor de cumpărare și de viață era unul foarte ridicat.
Un alt aspect care a caracterizat grupul a fost caracterul său itinerant, în continuă mișcare pe teritoriul național. Cei anchetați au stat patru sau cinci zile într-o casă din zona rurală, dar călătoreau zilnic pe o rază de 100 de kilometri pentru a comite furturile. Imediat după aceea se întorceau în casă cu pradă, schimbând zona și locuințele în mod constant. Se bazau pe o flotă considerabilă de mașini de lux, care însă nu erau înmatriculate pe numele lor.