Metoda „Burlanul”. Modul în care acționează grupările pentru a păcăli oamenii

Poliție. Sursă: Sornwut Tubtawee | Dreamstime.com

Un document emis de Judecătoria Alba Iulia detaliază strategiile utilizate de către grupările de „gabori” romi, specializate în infracțiuni de înșelăciune prin metoda cunoscută ca „burlanul”.

Metoda „burlanul” a fost aplicată în special în Alba Iulia. În septembrie 2021, patru bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 28 de ani, din Câmpia Turzii, au interpelat un bărbat în vârstă de 67 de ani din Alba.

Aceștia s-au oferit să efectueze reparații la acoperișul casei, solicitând inițial 300 de lei. După finalizarea lucrărilor, au cerut suma de 7.500 de lei.

Metoda „burlanul”, folosită pentru a șantaja oamenii

Deoarece bătrânul a refuzat, unul dintre cei patru indivizi l-a agresat în încercarea de a-l intimida. În timp același timp, un altul l-a prins de cealaltă mână și l-a amenințat că-i scoate dinții cu patentul dacă nu le dă banii.

În cele din urmă, sub presiunea acestor amenințări, victima a cedat și a furnizat suma de 7.500 de lei solicitată.

Metoda „Burlanul” este o metodă prin care se obțin bani, prezentată iniţial ca o reparaţie care se face la faţada unei case.

Inculpaţii se deplasează pe teritoriul ţării şi abordează proprietari de locuințe vulnerabili, cărora le propun să le înlocuiască jgheaburile acoperişului pentru un preţ derizoriu, de câteva sute de lei.

În cazul în care persoanele vătămate acceptă, inculpații se apucă imediat să demonteze jgheaburile, iar apoi solicită persoanelor vătămate pentru lucrările efectuate o sumă mult mai mare, de câteva mii de lei (6.000 - 8.000 lei), spunându-le că suma comunicată iniţial era pentru un metru liniar de jgheab.

Când persoanele vătămate le comunică faptul că nu sunt de acord să plătească suma majorată, devin agresivi, le ameninţă cu acte de violenţă, sau chiar devin violenţi fizic”, susțin procurorii din Alba Iulia.

Închisoare. Sursă foto: Arhiva EVZ

Inculpații, condamnați la doi ani de închisoare

Având în vedere că cei patru erau subiectul unor investigații în alte dosare pentru infracțiuni similare, instanța a hotărât să impună pedepse cu suspendare.

Gabor Ludovic și Otvos Ioan au fost condamnați la o pedeapsă de doi ani de închisoare. În timp ce Gabor Gabor și Gabor Csaba au primit o condamnare de un an și nouă luni.

Toate aceste pedepse au fost suspendate pe o perioadă de trei ani. În plus, cei patru bărbați au fost obligați să execute 60 de zile de muncă în folosul comunității. Decizia recentă a Judecătoriei Alba Iulia a devenit definitivă.