Meteoriții care au lovit fotbalul european și au dispărut fără urmă

Echipe fără anvergură în Europa au devenit revelații în competițiile intercluburi, apoi s-au scufundat în semi-anonimat.

Interesul pentru fotbal a fost întreținut nu numai de marile cluburi europene - Real Madrid, Inter Milano, FC Barcelon, Bayern Munchen sau Manchester United - ci și de outsideri care au apărut de nicăieri și au reușit prestații fabuloase în Liga Campionilor, Liga Europa și Cupa Cupelor.

Este vorba despre cluburi care au trăit „visul unei nopți de vară”, fără să mai reușească, ulterior, alte performanțe continentale. Stade de Reims este singura echipă din Franța care a jucat de două ori finala Cupei Campionilor Europeni. Se întâmpla în 1956 și 1959, atunci când mica grupare din Hexagon ceda în fața lui Rea Madrid, scor 3-4 și 0-2. Reims a trăit perioada de glorie între 1949 - 1962, atunci când a câștigat șase titluri de campioană a Franței.

Leeds United a luptat cu Bayern Munchen în 1975, pentru trofeul CCE, dar a fost învinsă cu scorul de 0-2. Gruparea engleză s-a zbătut în ligile inferioare în ultimii ani și trăiește cu amintirea celor trei titluri câștigate în 1969, 1974 și 1992. Leeds a mai jucat o finală de Cupa Cupelor, în 1973, și a căzut victimă celor de la AC Milan (scor 0-1).

În 1979, Malmo uimea lumea fotbalului după ce reușea să se califice în ultimul act al Cupei Campionilor Europeni. Suedezii i-au înfruntat pe englezii de la Nottingham Forest și au pierdut cu 0-1. Performanța a fost istorică pentru nordici, care au devenit de 18 ori campioni în Suedia.

Steaua București a devenit, în 1986, prima echipă din Europa de Est care a câștigat CCE, după binecunoscutul succes de la Sevilla, obținut contra Barcelonei (2-0 după loviturile de departajare).

Pe drumul deschis de români aveau să calce și sârbii de la Steaua Roșie Belgrad, care în 1991 au devenit campioni. Victimă le-a căzut Olympique Marseille, 5-3 după executarea loviturilor de departajare,

Sampdoria nu s-a numărat printre cluburile gigantice ale Italiei, dar „Doria” a avut două sezoane excepționale. În 1990-1991 a reușit să câștige Serie A, datorită forței ofensive a cuplului Roberto Mancini - Gianluca Vialli. Apoi, în următoarea stagiune, Sampdoria a ajuns în finala Cupei Campionilor Europeni. A fost învinsă de FC Barcelona, scor 0-1.

Sampdoria reușise, de asemenea, să ajungă în finalele Cupei Cupelor, în 1989 și 1990. Italienii pierduseră cu Barcelona (0-2) și câștigaseră împotriva lui Anderlecht (2-0).

Fără realizări pe plan european, Bayer Leverkusen a avut o șansă istorică în 2001 atunci când s-a calificat în ultimul act al Ligii Campionilor. „Roș-negrii” au fost învinși de Real Madrid, scor 1-2 și nu s-au mai afirmat de atunci în cupele europene.

Maghiarii de la Videoton au o performanță istorică în Cupa UEFA. Au jucat finala competiției, cu Real Madrid, în sezonul 1984 - 1985, au pierdut prima manșă pe teren propriu, scor 0-3, și au câștigat pe „Santiago Bernabeu”, scor 1-0.

În aceeași competiție s-a consemnat una dintre cele mai surprinzătoare finale din istoria cupelor europene. În sezonul 1986 - 1987, IFK Goteborg a înfruntat-o pe Dundee United. Suedezii le-au suflat trofeul scoțienilor, după ce s-au impus cu 1-0 și 1-0.

Ultima revelație a competiției, transformată din 2009 în Liga Europa, a fost Dnepr Dnepropetrovsk. Gruparea ucraineană a ajuns în ipostaza de-a lupta pentru trofeu. În 2015, contra Sevillei. Spaniolii s-au impus cu scorul de 3-2.

Și defuncta Cupă a Cupelor, dispărută după sezonul 1998 - 1999, a fost animată de echipe revelații care au luptat sau chiar au câștigat trofeul. Apoi nu au mai reușit să rămână în prim-plan.

O lovitură uriașă a fost dată de Slovan Bratislava, echipă din Cehoslovacia, care a cucerit trofeul în 1969, după ce a trecut în finală de FC Barcelona, scorul de 3-2.

O finală de poveste s-a disputat în 1981, între Dinamo Tbilisi echipă din URSS, și Carl Zeiss Jena (Germania de Est). Georgienii au câștigat cu 2-1 și au rămas în istorie după acest succes uluitor.

Și scoțienii de la Aberdeen își amintesc cu mare plăcere de Cupa Cupelor. În 1983, clubul britanic nu numai că a câștigat trofeul, dar a învins-o în ultimul act pe Real Madrid, scor 2-1. La acea vreme, Aberdeen era antrenată de un antrenor aflat la început de carieră: Alex Ferguson.