Metanul, mai periculos decât dioxidul de carbon! Emisiile globale cresc la cea mai rapidă rată din ultimele decenii
- Jalba Claudia
- 1 august 2024, 07:08
Emisiile globale de metan, un gaz cu puternic efect de încălzire a planetei, cresc rapid la cea mai mare rată din ultimele decenii. Se cer acțiuni imediate pentru a preveni o escaladare periculoasă a crizei climatice, avertizează un nou studiu.
Emisiile de metan sunt responsabile pentru jumătate din încălzirea globală deja experimentată. Acestea au crescut semnificativ din 2006 și vor continua să crească în restul anilor 2020, dacă nu se iau măsuri noi pentru a reduce această poluare, concluzionează studiul. Cercetarea este realizată de peste o duzină de oameni de știință din întreaga lume.
Metanul, mai nociv decât dioxidul de carbon
În timp ce lumea s-a concentrat pe bună dreptate asupra dioxidului de carbon ca principal factor al creșterii temperaturilor globale, se afirmă în lucrarea publicată în Frontiers in Science că puțin a fost făcut pentru a aborda problema metanului. Metanul are de 80 de ori mai multă putere de încălzire decât CO2 în primii 20 de ani după ce ajunge în atmosferă.
„Rata de creștere a metanului se accelerează. Este îngrijorător,” a declarat Drew Shindell. Shindell este om de știință climatic la Universitatea Duke și autor principal al studiului. „A fost destul de constantă până acum 20 de ani și doar în ultimii ani am avut această mare creștere a metanului. A făcut ca sarcina de a aborda încălzirea antropică să fie și mai provocatoare.”, a mai spus el.
Până acum, în anii 2020, emisiile globale de metan au fost în medie cu aproximativ 30 de milioane de tone mai mari în fiecare an decât în deceniul anterior. Recorduri anuale de emisii de metan au fost înregistrate în 2021 și din nou în 2022. Deși nu există un motiv clar unic pentru aceasta, oamenii de știință indică mai mulți factori.
Metanul provine din forajul și procesarea petrolului, gazului și cărbunelui. Gazul este emis și de animalele de fermă, în principal prin eructațiile vacilor. Creșterea agriculturii animale, precum și, într-o măsură mai mică, extinderea producției de orez, au contribuit.
Între timp, creșterea căldurii globale provoacă descompunerea mai rapidă a materiei organice în zonele umede. Astfel, este eliberat mai mult metan.
SUA și U.E. fac eforturi comune pentru a combate încălzirea globală
În 2021, SUA și Uniunea Europeană au inițiat o nouă inițiativă, denumită Angajamentul Global pentru Metan. Aceasta își propune o reducere colectivă de 30% a emisiilor de metan până în 2030. Această inițiativă s-a extins acum la 155 de țări. Doar 13% din emisiile sunt acoperite de politicile actuale. Doar 2% din finanțarea globală pentru climă merge către reducerea emisiilor de metan, conform noului studiu.
„Nu cred că acest obiectiv este încă de neatins. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a-l atinge,” a spus Shindell. „Țările conduc cu reglementările pentru petrol și gaze. Este o provocare să implementezi reguli, iar când vine vorba de animale, aceasta este o problemă dificilă pentru majoritatea guvernelor, pur și simplu nu vor să o abordeze.”, a mai spus el.
Însă, în timp ce CO2 poate persista în atmosferă sute sau mii de ani, dacă nu este eliminat, metanul reprezintă o amenințare pe termen mai scurt. Dacă toate emisiile de metan ar fi tăiate imediat, 90% din metanul acumulat ar dispărea din atmosferă în 30 de ani, oferind un mod mai rapid de a reduce încălzirea globală decât concentrarea doar pe dioxidul de carbon.
Ce este de făcut?
„Metanul este cel mai puternic factor pe care îl putem acționa rapid pentru a reduce încălzirea până în 2050,” a spus Shindell. „Există un răspuns foarte rapid la reducerea acestuia. Am văzut deja planeta încălzindu-se atât de mult încât, dacă vrem să evităm impacturi mai grave, trebuie să reducem metanul. Reducerea CO2 va proteja nepoții noștri – reducerea metanului ne va proteja acum.”
Noul studiu evidențiază o serie de acțiuni pe care țările ar trebui să le ia. Inclusiv legarea mai bună a eforturilor de reducere a CO2 și metanului și identificarea celor mai eficiente proiecte de reducere a metanului în anumite circumstanțe.
Săptămâna trecută, Casa Albă a organizat un summit pentru reducerea „super-poluatorilor”, inclusiv a metanului. Summitul a prezentat măsuri precum monitorizarea îmbunătățită, inclusiv plasarea de senzori de metan pe aeronave comerciale United Airlines, și un amestec de programe filantropice și de reglementare destinate reducerii emisiilor.
„A fost oarecum ignorat până acum. Metanul este într-adevăr în prim-planul protecției climatice,” a spus Paul Bledsoe, fost consilier pe probleme climatice la Casa Albă în timpul mandatului lui Bill Clinton.
„Dacă vrem să limităm creșterile de temperatură pe termen scurt, trebuie să controlăm metanul.”,a mai spus el, potrivit The Guardian.