Meseriile care vor avea căutare în viitor, peste câțiva ani, vor fi cu totul altele decât cele din prezent. Inteligența artificială va duce la desființarea unor posturi, în vreme ce roboții vor presta muncile dificile sau repetitive.
Pe 30 octombrie, experți de top vor participa la conferința web didactica. În cadrul evenimentului vor avea loc dezbateri despre profesiile viitorului și provocările de pe piața muncii. Conferința este organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Meseriile la căutare în viitor
Generațiile tinere vor trebui să se aplece spre noi profesii pentru a face față cerințelor de pe piața muncii. Meseriile care vor fi la căutare vor avea mai multă legătură cu tehnologia decât cu activitatea fizică. În următoarele decenii vor fi la căutare specialiștii în manipularea dronelor sau arhitecții capabili să construiască arene virtuale pentru sportivi.
De asemenea, specialiștii în administarea proiectelor de energie regenerabilă sau în securitate cibernetică vor fi foarte apreciați. În următorii 10 - 20 de ani, multe din meseriile actuale vor fi făcute de aplicațiile bazate pe inteligența artificială. Iar locul muncitorilor vor fi introduși roboții capabili să facă munci repetitive și dificile.
Inginerii vor găsi mai ușor de lucru, în special cei care se specializează în sisteme energetice. De asemenea, vor fi la căutare programatorii capabili să dezvolte aplicații de inteligență artificială și cei în securitate cibernetică. Pe piața muncii vor avea loc, cu siguranță programatorii capabili să dezvolte lumi virtuale pentru jocuri sau arene pentru competițiile de gaming profesionist.
Avertismentul specialiștilor în resurse umane
Specialiștii în resurse umane atrag atenția cu privire la schimbările de pe piața muncii și vorbesc despre meseriile pentru care ar trebui să se pregătească tinerii. Mai mult, ei spun că nu va fi suficientă o singură calificare pentru a face față cerințelor din viitor. Mulți vor fi obligați să-și schimbe profesiile mai des, în funcție de cerințe.
„Copii ăștia vor trebui să muncească până la vreo 80, că n-o să-i țină nimeni în sistemul de pensii, ceea ce înseamnă că vor trebui să se reinventeze. N-o să poți face același job 60 de ani sau, mă rog, 50 de ani de viață”, este de părere Dana Cavaleru, director executiv HR.
În ciuda schimbărilor care vor urma, anumite meserii nu vor dispărea. Încă nu au apărut pe piață aplicațiile sau roboții care să știe cum să tundă ori să coafeze. La fel nu vor dispărea prea curând meseriașii precum zidarii sau electricienii, chiar dacă imprimantele 3D pot construi case.
„Vor exista opțiuni, indiferent de ce se va întâmpla în piață pentru cei care au meserii concrete și calificate instalatori, zidari, zugravi, electricieni, aceștia sunt și vor fi foarte căutați în piață”, spune Ana Călugăru, reprezentant al unei platforme online de joburi.
Meseriile pe care le caută tinerii
Tinerii sunt ajutați, în prezent, să-și găsească vocația profesională, prin intermediul unor platforme online. De asemenea, companiile organizează tururi pentru elevi în care își prezintă activitatea și oportunitățile de angajare. Tinerii află care sunt meserile la mare căutare, bine plătite, care li s-ar potrivit.
„Sunt extrem de interesați de competențele de care au nevoie, de abilitățile pe care să și le croiască și, câteodată, sunt foarte curioși despre investiții", spune Simona Ciora, reprezentant compania bancară.
În opinia experiților cei care se pregătesc acum pentru viitor ar trebui să se orienteze către meseriile ce combină creativitatea cu tehnologia. Cele mai indicate ar fi cele din domeniul tehnologiilor informatice sau medicina personalizată ori sustenabilitatea în afaceri.
„Tinerii ar trebui să se orienteze către domenii care combină creativitatea cu tehnologia, precum dezvoltarea de software, design-ul digital, medicina personalizată și sustenabilitatea în afaceri”, spune Diana Marin, manager proiect FDVDR.