Meseria de care fug românii. Poți câștiga 14.000 lei lunar

Meseria de care fug românii. Poți câștiga 14.000 lei lunar Sursa foto: Pixabay

Le poate aduce 14.000 lei lunar, dar nu se caută. Piața muncii se confruntă cu paradoxuri. Deși sunt meserii care oferă salarii ca în Occident, românii fug de ele.

Românii visează la câștiguri lunare motivante, mai ales în contextul crizei economice și al inflației. Piața muncii a suferit evoluții drastice în ultimii ani, și s-a ajuns la paradoxuri. Astfel, cu toate că există un domeniu care garantează salarii de până la 14.000 de lei lunar, în țara noastră există o meserie evitată de foarte multe persoane.

Agricultura este unul dintre domeniile pe care se clădește prosperitatea României, țara noastră fiind cunoscută în istorie ca „grânarul Europei”. Totuși, în prezent, agricultorii se confruntă cu o mare problemă incredibilă. O meserie foarte bine plătită, ca în Occident este pe cale de dispariție în România.

Salariul de tractorist poate ajunge la 14.000 de lei pe lună

Meseria de tractorist este evitată insistent, deși oferă salarii foarte mari, mult peste media pe țară. Salariile pornesc de la 3.000 de lei, dar în unele regiuni pot ajunge până la 14.000 de lei lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în zona de sud a țării, salariile pentru un tractorist sunt ceva mai mici, variind între 3.000 - 4.000 de lei pe lună. În zonele din nordul și nord-estul României însă, veniturile cresc simțitor, iar un tractorist poate câștiga lunar până la 8.000 de lei. În Ardeal se regăsesc salariile cele mai mari, un tractorist putând să câștige lunar chiar și 14.000 de lei.

Vești bune pentru fermierii din România. 100 de milioane de euro în plus pentru cei afectați de războiul din Ucraina

Sursa foto: Arhiva EVZ

Tinerii preferă să fie tractoriști în străinătate

În ciuda acestor oferte extrem de tentante, fermierii afirmă că nimeni nu vrea să practice această meserie, majoritatea tinerilor alegând să o practice în alte țări. Iată un exemplu relevant.

Acum câțiva ani, Ioan Glăvan (59 de ani) şi-a înfiinţat o fermă cu peste 1.000 de hectare cultivate în judeţul Iaşi. Acum a ajuns într-o situație de neimaginat. Pe câmp pur și simplu nu are cine să lucreze, iar utilajele stau abandonate în garaj. În ciuda faptului că utilajele au toate dotările necesare, lumea nu se înghesuie să lucreze la ferma sa. Pentru a-i motiva le-a oferit 1.000 de euro salariu lunar. Totuși, tinerii preferă munca în străinătate.

„E comod, confortabil, aer condiţionat, avem şi radio. Din păcate nu găsim oameni pentru meseria asta. E o problemă cu forţa de muncă, nu găsim. Eu am căutat şi i-am specializat eu, să zicem. Le-am oferit o mie de euro pe lună. Am avut un băiat, a fost la mine, a fost angajat şi apoi a plecat în Italia. N-a stat mai mult de 6 luni, a venit acasă”, a declarat Ioan Glăvan pentru observatornews.ro.