Evenimentul Zilei > Politica > Mesajul lui Iohannis la 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova: România rămâne cel mai apropiat partener
Mesajul lui Iohannis la 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova: România rămâne cel mai apropiat partener

Mesajul lui Iohannis la 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova: România rămâne cel mai apropiat partener

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova, că România va fi cea mai mare susținătoare a reformelor inițiate de vecinii de peste Prut.

Discursul lui Klaus Iohannis a fost susținut  după mesajul președintei Maia Sandu. Liderul de la Cotroceni a subliniat că România va sprijini Republica Moldova în eforturile de modernizare a statului și de stabilire a unei dinamici pozitive cu Uniunea Europeană.

”Nu poate decât să ne bucure că societatea din Republica Moldova oferă un exemplu demn de urmat în întreaga regiune. Am încredere deplină că eforturile depuse de doamna președintă Maia Sandu își vor arăta beneficiile în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Implementarea reformelor va genera o nouă dinamică pozitivă în relația cu Uniunea Europeană. Am asigurat-o pe doamna președintă că România rămâne în continuare partenerul cel mai apropiat de Republica Moldova.

Maia Sandu și Klaus Iohannis

România sprijină Republica Moldova

Am avut o colaborare foarte bună cu ea și înainte să devină președintă, dar și după, iar acum, cu un nou guvern și un nou Parlament, eforturile noastre vor fi și mai pronunțate. Suntem pregătiți să acordăm întreaga noastră susținere în procesele de accelerare a reformelor.

Am discutat cu doamna președintă despre accelerarea reformelor menite să accelereze relațiile cu Uniunea Europeană. Am avut discuții și despre parteneriatul estic, inclusiv despre Summitul din 2021 și conflictele prelungite”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Altfel, amintim că vizita liderului de la Cotroceni a fost marcată de un incident neprevăzut. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, aeronava prezidențială a aterizat la Chișinău mai târziu față de ora planificată inițial.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis

Programul lui Klaus Iohannis

Iohannis are programate astăzi mai multe întrevederi oficiale cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. De asemenea, șeful statului va profita de ocazie pentru a discuta și cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski.

Klaus Iohannis va susţine şi declaraţii de presă comune împreună cu cei trei şefi de țări. De asemenea, preşedintele României va fi prezent la o ceremonie de depunerii de coroane de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare. El va lua parte şi la manifestarea care urmează să se desfășoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mai arată sursa citată.

Republica Moldova și independența

Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, în contextul destrămării URSS. Moldova este una dintre cele nouă foste republici sovietice care s-au desprins de Moscova după lovitura de stat eşuată de la data de 21 august 1991. La acea vreme, conservatorii comunişti au încercat să îl înlăture de la putere pe Mihail Gorbaciov.