Mesajele președintelui și premierului de Ziua Holocaustului

Mesajele președintelui și premierului de Ziua Holocaustului

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea deţinuţilor din lagărul de exterminare de la Auschwitz, că amintirea victimelor Holocaustului rămâne un avertisment dureros al istoriei.

"Astăzi se împlinesc 70 de ani de la eliberarea deţinuţilor din lagărul de exterminare de la Auschwitz. Am acordat Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler câtorva dintre supravieţuitorii români. Prin ceremonia de decorare de astăzi, care va avea loc la Palatul Cotroceni, aduc un omagiu plin de respect tuturor victimelor Holocaustului din al Doilea Război Mondial. Amintirea lor rămâne cu noi ca un avertisment dureros al istoriei", a scris Iohannis, astăzi, pe Facebook.

Ceremonia de decorare a unor supravieţuitori ai Holocaustului va avea loc marţi, la ora 16,00, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a semnat vineri un decret de decorare a unor supravieţuitori ai Holocaustului.

Astfel, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, "în semn de profund respect pentru suferinţele îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dorind a păstra vie memoria Holocaustului - o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască", şeful statului a conferit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler pentru Elizabeta Asztalos, Gabriela Bone, Viora Braun, Susana Diamantstein, Marta Marmor, Vasile Szekely şi Etelca Tusa.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că omenirea nu trebuie să uite niciodată pagina tulburătoare de istorie reprezentată de Holocaust şi adaugă că respectul pentru diversitate, toleranţa şi libertatea sunt valorile care pot preveni asemenea episoade întunecate ale destinului.

"27 ianuarie este un moment cu o semnificaţie aparte, fiind marcată Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau. În 2012 am vizitat actualul Muzeu de pe teritoriul Poloniei, în semn de respect faţă de memoria vieţilor nevinovate pierdute în acea perioadă tragică, iar impresia a fost una zguduitoare, pe care o voi purta cu mine toată viaţa", a arătat Ponta.

Premierul a subliniat că  "omenirea nu trebuie să uite niciodată această pagină tulburătoare a istoriei".

"Respectul pentru diversitate, toleranţa şi libertatea sunt valorile care pot preveni asemenea episoade întunecate ale destinului, iar ele nu trebuie încălcate niciodată. Lupta pe care azi o ducem împotriva extremismului este una cât se poate de reală şi o vom câştiga doar prin solidaritate şi înţelegere, prin combaterea antisemitismului, xenofobiei şi discriminării, prin dorinţa de a construi o societate mai bună şi mai unită", a mai susținut premierul.