Evenimentul Zilei > Politica > Ce MESAJ a transmis Iohannis partenerilor externi despre situația din România
Ce MESAJ a transmis Iohannis partenerilor externi despre situația din România

Ce MESAJ a transmis Iohannis partenerilor externi despre situația din România

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după întâlnirea cu șeful statului francez Emmanuel Macron, în marja Consiliului European de la Bruxelles, că a transmis partenerilor externi că România este foarte stabilă, în ciuda faptului că se lucrează la un nou guvern. El le-a dat asigurări că procesul de schimbare al Executivului nu va afecta parteneriatele României cu alte state membre UE.

Întrebat de jurnaliști dacă a discutat cu Emmanuel Macron despre situația politică de la București, Klaus Iohannis a răspuns:"Foarte pe scurt. Eu îi asigur pe toți cu care mă întâlnesc că România este foarte stabilă și chiar dacă se lucrează la un nou guvern, asta nu afectează România. Este important să le transmitem partenilor de discuții că România este o țară stabilă."

Șeful statului român a adăugat că a avut o întâlnire foarte bună și productivă cu Macron în care au abordat teme precum colaborările pentru intrarea Românie în Spațiul Schengen și aderarea la zona euro.

"Am avut o întâlnire așezată cu domnul Macron. A fost o întâlnire foarte bună, am discutat despre colaborările cu Schengen, despre mult vehiculata directive pe detașarea muncitorilor. Nu putem scoate discuția Schengen din proiectul European. Președintele Macron s-a arătat foarte deschis. Am propus, printre altele ca proiectul bugetului zonei euro să fie deschis și pentru noi, de exemplu pentru noi care nu suntem în zona euro, dar suntem interesați să colaborăm pe acest proiect. În concluzie, a fost o întâlnire foarte, foarte bună", a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis va mai participa, vineri, la sesiunea de lucru a Consiliului European, conform agendei şefului statului. 

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles se referă la securitate şi apărare, ocupare, creştere economică şi competitivitate, migraţie, schimbări climatice. Vor fi discutate, de asemenea, iniţiativele lansate de Comisia Europeană în contextul Strategiei privind Piaţa Unică Digitală, precum şi relaţiile externe ale Uniunii Europene. Totodată, vor fi trecute în revistă cele mai recente evoluţii legate de negocierile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Iohannis va fi luni în țară, pentru a avea consultări la Cotroceni cu toate partidele în vederea formării noului Guvern, după ce Executivul Grindeanu a căzut prin moțiune de cenzură. 

Întrebat la sosirea la sediul Consiliului European din Bruxelles ce criterii trebuie să îndeplinească viitorul premier, Iohannis a răspuns: "Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate". 

De asemenea, Iohannis a precizat că după ce se va consulta luni cu toate partidele în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, va face "o evaluare proprie". 

"Voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie (…). Am chemat pe toată lumea, toată lumea însemnând toate partidele parlamentare, desigur. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane", a spus, ieri, Iohannis.