Mersul pe jos ar putea fi o modalitate ieftină și ușoară de a preveni durerile de spate, au spus oamenii de știință, după ce studiile au arătat că pacienții care făceau plimbări zilnice au avut mai puține crize.
Mersul pe jos: Câte zile pe săptămână trebuie să faceți plimbări
Cercetătorii spun persoanele care au mers pe jos de trei până la cinci ori pe săptămână, în medie 130 de minute pe săptămână, au rămas fără dureri aproape de două ori mai mult timp în comparaţie cu cei care nu au primit niciun tratament.
Aproximativ 800 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de dureri lombare, iar şapte din zece persoane care se recuperează suferă recăderi în decurs de un an.
„Nu este nevoie să mergeţi 5 sau 10 km pe jos în fiecare zi pentru a obţine aceste beneficii. Cel mai important lucru de reţinut este să începeţi cu plimbări scurte, apoi să creşteţi treptat distanţa şi intensitatea pe măsură ce vă creşteţi condiţia fizică. Mersul pe jos este un exerciţiu simplu, accesibil pe scară largă şi cu costuri reduse, pe care aproape oricine îl poate face, indiferent de locaţia geografică, vârstă sau statut socio-economic”, a declarat Mark Hancock, autorul principal al studiului şi profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia.
Făcând paşi în mod regulat își îmbunătățește și calitatea vieţii
Făcând paşi în mod regulat le-a îmbunătăţit, de asemenea, calitatea vieţii, iar timpul pe care au trebuit să şi-l ia liber de la serviciu s-a redus aproape la jumătate, a adăugat el.
Jumătate dintre ei au fost incluşi într-un program de mers pe jos şi la sesiuni de educaţie din partea unui fizioterapeut, în timp ce restul au fost repartizaţi într-un grup de control şi nu au beneficiat de nicio intervenţie specifică.
„Grupul de intervenţie a avut mai puţine apariţii ale durerii de limitare a activităţii în comparaţie cu grupul de control şi o perioadă medie mai lungă înainte de a avea o recurenţă, cu o medie de 208 zile faţă de 112 zile. Riscul de a avea o recurenţă care a necesitat îngrijiri a fost aproape înjumătăţit la cei din grupul de intervenţie”, a mai declarat Mark Hancock.
Mersul pe jos vine și cu alte beneficii
După trei luni, majoritatea persoanelor care au participat la acest program mergeau pe jos de trei până la cinci zile pe săptămână, pentru un total mediu de 130 de minute.
„Nu ştim exact de ce mersul pe jos este atât de bun pentru a preveni durerile de spate, dar este probabil să includă combinaţia de mişcări oscilatorii uşoare, încărcarea şi întărirea structurilor coloanei vertebrale şi a muşchilor, relaxarea şi ameliorarea stresului, precum şi eliberarea de endorfine de bun augur. Şi, bineînţeles, ştim, de asemenea, că mersul pe jos vine cu multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă, greutatea sănătoasă şi îmbunătăţirea sănătăţii mentale”, a concluzionat Mark Hancock.
Dr. Athalie Redwood-Brown, lector la Departamentul de Științe Sportive al Universității Nottingham Trent, a declarat:
„Mersul ajută la atenuarea durerilor mecanice de spate prin îmbunătățirea forței musculare, flexibilității și circulației, care sunt esențiale pentru sănătatea coloanei vertebrale”, potrivit uk.news.yahoo.com.