Mersul pe jos, secretul tineretii

Mersul pe jos, secretul tineretii

O plimbare zilnica tine inima sanatoasa si creierul in forma.

Mersul pe jos reduce riscul de boli de inima, cancer, osteoporoza si diabet, sustin cercetatorii americani citati de publicatia „The Guardian”. In plus, o plimbare zilnica imbunatateste memoria varstnicilor, ferindu-i de Alzheimer sau dementa.

Efectele pozitive ale mersului pe jos nu se opresc aici. Acesta alunga pofta de tigari a celor care vor sa renunte la tutun si scade simptomele sevrajului, mai spun specialistii. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, expertii va sfatuiesc sa mergeti pe suprafete cu nisip, iarba sau chiar pe cele pietroase.

Minte ascutita

Ne puteți urmări și pe Google News

Zece minute de mers pe zi pot taia semnificativ pofta de a fuma celor care incearca sa renunte la tigari, arata un studiu realizat de cercetatori de la University of Exeter (UK) si publicat in „Addiction Journal”. „Exercitiile moderate ar trebui recomandate ca tratament adjuvant pentru a indeparta dorinta de a fuma si simptomele sevrajului”, afirma Adrian Taylor, coordonatorul studiului.

Mersul pe jos imbunatateste inclusiv agilitatea mintii, indica o alta cercetare realizata de oamenii de stiinta de la University of Illinois (SUA) pe un grup de persoane in varsta. Asemanator cu exercitiile de aerobic, mersul pe jos oxigeneaza creierul si imbunatateste fluxul sanguin catre creier.

Efectele plimbarilor zilnice nu se opresc aici, acestea imbunatatind inclusiv memoria. Un studiu realizat pe un esantion de peste 2.200 de barbati americani si japonezi, cu varste intre 71 si 93 de ani, a aratat ca varstnicii sedentari sau cei care merg aproximativ jumatate de kilometru pe zi prezinta un risc de aproape doua ori mai ridicat de a dezvolta dementa sau boala Alzheimer comparativ cu cei care parcurg zilnic peste trei kilometri.

Colesterol scazut si mai putine kilograme Cercetatorii sustin ca mersul rapid ajuta la prevenirea mai multor boli, precum cancerul sau diabetul. Specialistii de la National Osteoporosis Society sustin ca aceasta activitate zilnica ajuta si la intarirea oaselor.

„Mersul pe jos este activitatea ideala pentru a va proteja impotriva bolilor de inima”, completeaza Nicki Cooper, seful departamentului de educatie si informatii medicale de la British Heart Foundation. In plus, cercetatorii de la University of Colorado (SUA) au descoperit ca plimbarile zilnice scad nivelul colesterolului  si previn imbolnavirea arterelor periferice.

Mersul pe jos va ajuta inclusiv sa slabiti. Cercetatorii de la University of Pittsburgh (SUA) au descoperit ca persoanele supraponderale care au mers intre 30 si 60 de minute pe zi au pierdut mai mult de trei kilograme in 18 luni, chiar daca nu au mai facut nicio modificare in regimul lor de viata.

Un alt studiu efectuat de cercetatori de la University of North Carolina (SUA) a indicat ca acei care au mers cel putin patru ore pe zi au slabit in jur de patru kilograme fata de cei care nu au facut deloc miscare.

Mergeti pe iarba, nisip sau suprafete pietruite

Toate aceste efecte asupra sanatatii sunt date de faptul ca mersul pe jos solicita aproximativ aceiasi muschi ca si alergatul si are avantajul ca reduce considerabil riscul de a leza articulatiile.

Daca alegeti sa mergeti pe suprafete mai fine precum noroiul, nisipul sau iarba, veti consuma mai multa energie, mai spun expertii. Explicatia este ca, spre deosebire de suprafetele asfaltate, daca mergeti pe cele fine, de fiecare data cand veti calca, piciorul va lasa o adancitura, iar muschii vor fi solicitati mai mult pentru a face pasul urmator.

Efectele asupra sanatatii vor fi insa si mai mari daca veti alege suprafetele pietruite. Cercetatorii de la Oregon Research Institute au demonstrat ca acest lucru ajuta la reducerea presiunii sangelui. In plus, unii specialisti mai spun ca suprafetele accidentate stimuleaza anumite puncte din talpa, ceea ce imbunatateste presiunea sangelui.

Ponturi

Optati pentru adidasi cu talpa flexibila

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai bune, specialistii va sfatuiesc sa fiti atent la tehnica de mers. Tineti bratele pe langa corp, trageti-va abdomenul pentru ca muschii inimii sa lucreze.

Priviti inainte pe o distanta de cinci-sase metri si relaxati muschii umerilor. Indoiti coatele la 90 de grade. Faceti un pas inainte cu piciorul drept si miscati bratul opus.

Specialistii va mai recomanda ca, atunci cand mergeti, sa nu purtati adidasii cu care alergati de obicei. Alegeti mai bine incaltaminte potrivita pentru mers, cu talpa flexibila pe care o puteti gasi in magazinele specializate pe articole sportive.