Inițiativa de pace franco-germană, susținută de Washington și Bruxelles, pare a fi ultima șansă dată păcii, după zece luni de conflict în Ucraina, în care au murit 5300 de oameni.
Angela Merkel și François Hollande erau așteptați vineri la Kremlin în ceea ce pare a fi o ultimă încercare de a-l convinge pe Vladimir Putin să accepte un nou plan de pace, pe fondul intensificării luptelor din Ucraina.
Înainte de a pleca spre Moscova, cei doi i-au expus președintelui ucrainean Petro Poroșenko planul pe care, spre surpriza tuturor, Hollande l-a anunțat joi într-o conferință de presă la Paris.
Joi seara târziu, după mai multe ore de negocieri în trei, Poroșenko a declarat că inițiativa „lasă speranțe pentru o încetare a focului”, în condițiile în care sute de persoane, printre care mulți civili, au murit de la începutul anului în Ucraina.
Liderul ucrainean a declarat că toate părțile trebuie să respecte acordurile de pace din septembrie la Minsk, singurele documente semnate până acum de partea ucraineană și de rebelii pro-ruși, care în ultimele săptămâni au repurtat importante victorii militare.
Propunerile lui Merkel și Hollande ar fi, de fapt, răspunsuri la sugestiile pe care Putin le-ar fi făcut celor doi acum câteva zile, informează surse diplomatice.
Această „nouă propunere de reglementare a conflictului” ar garanta „integritatea teritorială a Ucrainei”, a asigurat liderul francez, prevenind partea rusă că timpul este scurt și că „opțiunea diplomației nu poate fi prelungită la infinit”.
Potrivit unor informații publicate joi seara de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, dar dezmințite de guvernul de la Berlin, planul ar prevedea „încetarea imediată a focului” în schimbul unei „autonomii mai mari acordate separatiștilor, pe un teritoriu mai vast decât cel avut în vedere până acum”.
Totuși, nu este clar ce ar putea însemna „integritate teritorială” și care este locul Crimeii în acest concept.