Liderii german și francez i-au trimis președintelui Comisiei Europene o listă cu propuneri prin care solicită instituirea unui Executiv unic pentru zona euro.
Berlinul și Parisul au decis să aibă o inițiativă comună pentru a strânge legăturile în interiorul zonei euro, și care duce la o izolare a premierului britanic David Cameron, anchilozat în proiectul său cu referendumul pentru UE.
Într-un document de câteva pagini adresat președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Merkel și Hollande se pronunță în favoarea creării unui guvern economic al zonei euro. Aceasta este o solicitare mai veche a Franței, însă pentru Germania este o premieră, scrie Le Nouvel Observateur.
Înainte ca problema Greciei să fie rezolvată, cei doi lideri au decis să facă planuri pentru o Europă post-criză. Merkel și Hollande încearcă să tragă învățăminte din acești ultimi ani dificili în care au trebuit găsite soluții de urgență pentru salvarea de la faliment a Irlandei, Portulgaliei, Greciei.
Cei doi consideră că nu mai trebuie lăsată fiecare țară să-și conducă economia așa cum crede de cuviință. În fiecare an, unul sau mai multe summit-uri ar putea fi consacrate definirii unei politici economice comune.
Comisia ar putea face propuneri, discutate în sânul Eurogrupului, instanță care reunește miniștrii de Finanțe. Obiectivul?
„O mai bună dozare a politicilor economice pentru întărirea creșterii, a competitivității și a finanțelor publice ale zonei euro.”
O noutate foarte interesantă este faptul că creșteera economică figurează în fruntea listei de priorități. O adevărată schimbare, după o perioadă în care austeritatea a fost cuvântul de ordine, unde singurul lucru important părea să fie reducerea deficiturilor.
Documentul reprezintă o schimbare spectaculoasă pentru Germania, care, până acum, credea mai degrabă într-o Europă guvernată în niște reguli stricte decât într-una cu o politică unică.
François Hollande obține astfel un ascendent asupra Angelei Merkel într-o direcție pe care o solicită încă de la alegerea sa.
Schimbarea preconizată în construcția Uniunii se va realiza nu doar prin summit-uri: Parisul și Berlinul doresc să întărească „capacitatea de acțiune a Eurogrupului, inclusiv prin explorarea posibilității de creștere a puterii președintelui său și a mijlocacelor de care dispune”.
Se deschide astfel poarta pentru ca într-un viitor apropiat să fie creat postul de ministru de Finanțe al zonei euro. În plus, Merkel și Hollande cer și crearea unor „structuri dedicate specifice zonei euro în interiorul Parlamentului European”.
Și aceasta nu este totul: cei doi lideri doresc și „favorizarea unei convergențe reale a economiei Eurozonei”, printr-o întărire a pieței comune (bancare, de capital, industrială, a serviciilor, energetică etc.), dar și o armonizare a impozitelor pentru companii, lupta împotriva strategiilor de evaziune fiscală și dezvoltarea unei baze sociale comune (salariu minim, reforme comune pe piața munci etc.).