Berlinul este nevoit să-şi consolideze capacităţile defensive, în faţa „războiului hibrid” desfăşurat de Rusia împotriva militarilor germani staţionaţi pe fl ancul estic al NATO. De asemenea, Angela Merkel indică Moscova ca fi ind interesată de fragmentarea teritorială a statelor ex-sovietice, printre acestea numărându-se şi Republica Moldova
Cancelarul german a acuzat Rusia că destabilizează situația din mai multe țări post-sovietice, inclusiv Republica Moldova. Angela Merkel a luat cuvântul în fața militarilor germani dislocați în Lituania, menționând că „aproape toate fostele republici sovietice care nu fac parte din NATO și UE se confruntă cu conflicte interne, generate de Rusia”, transmite IPN, care citează DW.com. Cancelarul german a făcut referire la Ucraina, Georgia, Armenia, R. Moldova și Azerbaidjan. În viziunea oficialului german, toate aceste state sunt preocupate în prezent de restabilirea integrității teritoriale, pentru că Moscova ori a fragmentat părți din teritoriile lor, ori a pus la cale conflicte interne.
De asemenea, Angela Merkel a subliniat că unitățile Bundeswehr-ului, aflate în Ţările Baltice (în cadrul misiunii NATO), sunt necesare pentru a opune rezistență războiului hibrid al Rusiei, inclusiv prin atacuri cibernetice. În regiune, sunt dislocate pe principii de rotație mai mult de 4500 de militari NATO.
Doctrina militară rusă şi războiul hibrid
Cancelarul german a afirmat vineri că ţara sa îşi consolidează capacităţile defensive în faţa „războiului hibrid” desfăşurat, în opinia sa, de Rusia împotriva militarilor germani staţionaţi pe flancul estic al NATO, relatează Agerpres, care citează AFP. „Aici, vă confruntaţi, de asemenea, cu o situaţie care constituie un alt aspect al doctrinei militare ruse: ideea unui război hibrid”, a declarat Angela Merkel în faţa contingentului Bundeswehr (Armata germană) prezent în Lituania, în cadrul forţei NATO.
„Războiul hibrid nu este ceva cu care să fim atât de obişnuiţi. Evident, experimentaţi acesta aici într-un mod foarte deosebit”, a mai spus Angela Merkel. „Avem motive pentru care am creat, în Germania, o unitate cibernetică specială în rândul forţelor germane cu scopul de a se dota cu capacităţi în acest domeniu”, a adăugat cancelarul german, în discursul ţinut în faţa militarilor staţionaţi la Rukla, la nord-vest de capitala Lituaniei, Vilnius.
Anul trecut, Germania a desfăşurat peste 500 de soldaţi în Lituania în cadrul unei misiuni a NATO destinate securizării ţărilor din Europa de Est membre ale NATO. La scurt timp după sosirea lor, militarii germani au fost victimele unor false acuzaţii de viol, în timp ce presa a făcut cunoscut că telefoanele mobile ale soldaţilor NATO au devenit ţinta atacurilor ruse.
Statele membre ale Alianţei Nord- Atlantice au acuzat Rusia că recurge la tehnici de război hibrid, de la subversiune, la propagandă, precum şi la război cibernetic, pentru a sabota ţările occidentale, fără să declanşeze un răspuns militar complet al NATO. La rândul său, Moscova a dezminţit în repetate rânduri că se află la originea unor asemenea atacuri, susţinând în schimb că Alianţa Nord-Atlantică provoacă o cursă a înarmării.