Merkel  mai trădează o dată Grecia. De data asta, ca să facă jocul "Sultanului Războinic" Erdogan

Cancelarul german Angela Merkel este responsabilă în cel mai înalt grad de delirul războinic al președintelui turc, ale cărui armate luptă în Siria, Libia și, mai nou, împotriva Armeniei. Iată ce notează presa greacă despre "soluțiile diplomatice" prin care Merkel vrea să calmeze dorința de expansiune a Turciei.

Este în interesul UE "să dezvolte o relație cu adevărat constructivă cu Turcia", a spus Angela Merkel, venind la summitul extraordinar. Cancelarul german a adăugat că nu este în favoarea impunerii de sancțiuni împotriva Ankarei. "Diplomaţia are cuvântul principal" pentru detensionarea situaţiei din estul Mediteranei, a subliniat ea.

La rândul său, Charles Michel a exprimat „deplina solidaritate” a UE faţă de Grecia și Cipru în problema tensiunilor din Mediterana de Est. „Avem nevoie de mai multă stabilitate, mai multă predictibilitate” în regiune, a subliniat el, vorbind despre necesitatea ca UE să apere „drepturile suverane” ale membrilor săi. "Există diferite opțiuni pe masă", a mai spus președintele Consiliului European, menționând că astăzi este o ocazie ca Uniunea să clarifice ce așteaptă de la relația sa viitoare cu Turcia.

 

Textul referitor la Turcia în curs de negociere

 

Reuniunea extraordinară începe însă fără o soluţie în problema corelării sancţiunilor împotriva Belarusului cu noi sancţiuni împotriva Ankarei. Scopul consultărilor intensive ale președintelui Consiliului European este de a ajunge la unanimitate cu privire la sancțiunile împotriva regimului Lukașenko, dar Nicosia, potrivit unor surse diplomatice, insistă pentru moment să nu-și dea acordul decât dacă există noi măsuri împotriva Ankarei.

Potrivit unui nou proiect al concluziilor Summit-ului, care a fost difuzat către agenţia cipriotă de ştiri KYPE și care nu include textul negociat cu privire la Turcia, Consiliul European „condamnă violența inacceptabilă a autorităților din Belarus împotriva protestatarilor pașnici, precum și intimidarea, arestările și detențiile arbitrare după alegerile prezidențiale, ale căror rezultate nu le recunoaște".

Consiliul afirmă că „susține pe deplin dreptul democratic al poporului din Belarus de a-și alege președintele prin noi alegeri libere și corecte, fără interferențe externe” și „solicită autorităților din Belarus să pună capăt oricărei violențe și represiuni și să-i elibereze pe toţi cei arestaţi și deținuți politic, să respecte libertatea presei și societatea civilă și să lanseze un dialog național din care nimeni să nu fie exclus". Pasajul relevant se încheie cu „trebuie impuse măsuri restrictive... fără întârziere”.

Potrivit unor surse diplomatice germane, Grecia și Cipru „trebuie să vadă relațiile lor cu Turcia îmbunătățindu-se în mod constant. Acest lucru nu se poate face imediat; s-au făcut câțiva pași, dar mai trebuie făcuţi mulți alții".

Între timp, în urma întâlnirii lui Charles Michel cu prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, surse spaniole au subliniat sprijinul Madridului pentru medierea germană în direcţia detensionării situaţiei din Mediterana de Est. Trebuie să existe solidaritate faţă de Grecia și Cipru, au menționat aceleași surse, dar Spania a acordat de la bun început prioritate dialogului cu Turcia.

https://www.kathimerini.gr/politics/561100468/ypo-diapragmateysi-to-apospasma-gia-tin-toyrkia/