Merkel își asumă vina pentru eșecul în alegeri

Merkel își asumă vina pentru eșecul în alegeri

Uniunea Creștin-Democrată a suferit o înfrângere istorică în alegerile regionale din Berlin: a fost eliminată din coaliția de guvernământ pe care o forma cu social-democrații

Partidul anti-imi grație și eurosceptic Alternativa pentru Germania (AfD) va intra în Parlamentul landului, pentru prima oară, obținând 14% din voturi. Popularitatea cancelarului german Angela Merkel a scăzut foarte mult, după ce anul trecut a decis primirea unui milion de imigranți în țară.

Devansați de stânga

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a obținut 17,6% din voturi, cel mai slab rezultat pe care l-a înregistrat vreodată în Berlin. Este a doua lovitură, luna aceasta, după ce CDU a fost depășită de AfD în landul Mecklenburg- Pomerania Inferioară. AfD va fi reprezentată în 10 din cele 16 Parlamente regionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Social-democrații (SPD) au ieșit pe locul întâi, cu 22% din voturi, deși au pierdut 7% dintre votanți. Au anunțat că negociază formarea unei coaliții cu toate partidele, cu excepția AfD. Este de așteptat să prefere unor formațiuni de stânga precum Die Linke (Stânga) sau Verzii.

Rezultatele bune ale AfD l-au încurajat pe co-președintele formațiunii, Joerg Meuthen, să spună că partidul este poziționat foarte bine pentru alegerile de anul viitor. „Suntem ferm convinși că vom avea în anul viitor un rezultat cu două cifre”, a spus el.

Schimbări politice

Peisajul politic din Germania pare să se schimbe, iar retorica anti-imigranți, anti-musulmani a AfD este mai aproape de ceea ce își dorește electoratul. Nu este de așteptat ca Angela Merkel să demisioneze sau să fie dată la o parte curând, dar viitorul ei politic este acum mai incert. Va trebui săși convingă electoratul că deține controlul în privința securității țării. Ministrul bavarez de Finanțe, Markus Soeder, din CSU, consideră că blocul conservator este amenințat de o pierdere a alegătorilor tradiționali pe termen lung și trebuie schimbată politica pentru refugiați.

„Mea culpa”

Angela Merkel a declarat, ieri, că, dacă ar putea, ar da timpul înapoi, pentru a fi mai bine pregătită pentru afluxul celor circa un milion de imigranți, care au ajuns anul trecut în Germania, adăugând că, dacă ar ști cum și-ar dori cetățenii să schimbe politica privind refugiații, ar lua în considerare acest lucru. „Dacă aș putea, aș da timpul înapoi cu câțiva ani pentru ca, alături de Guvern și de ceilalți decidenți, să ne pregătim mai bine pentru situația care ne-a luat puțin prin surprindere la sfârșitul verii lui 2015”, a declarat Merkel. Deși consideră „total justificată”, decizia controversată de a deschide frontierele țării, din motive umanitare, în septembrie 2015, în special pentru cei care fugeau de războiul din Siria, Merkel a schițat un început de „mea culpa”.