I-a venit mintea la cap Angelei Merkel? Germania a dat lege pentru a facilita deportarea solicitanilor de azil respinși!

I-a venit mintea la cap Angelei Merkel? Germania a dat lege pentru a facilita deportarea solicitanilor de azil respinși!

Repetatele șocuri electorale pe care Uniunea Creștin Democrată și aliații săi le-au suferit în ultima vreme atât în Germania, cât și în Europa, par să o fi trezit pe Angela Merkel din visele progresiste. Parlamentul german, în care coaliția lui Merkel deține majoritatea, a votat un pachet realist de politici privind deportarea imigranților care nu au primit azil, dar și facilitarea accesului imigranților pe piața muncii.

Sunt legi clare care stabilesc că în Germania pot rămâne imigranții care nu ăncalcă legea și vor să muncească. Cum era de așteptat, cele mai aprinse discuții le-a stârnit „Legea returnării ordonate”, care are rolul de a ușura deportarea solicitanților de azil respinși. Prevederile acestei legi extind competențele poliției și ale autorităților de imigrare, astfel încât acestea să poată „crește semnificativ” numărul deportărilor. Legea era, de altfel, necesară, având în vedere faptul că aproximativ jumătate din cele 188 000 de deportări decise de autoritățile germane din 2015 încoace nu au putut fi duse la bun sfârșit, conform datelor prezentat de Ministerul de Interne.

Cu toate astea, extrema stângă, formată din Verzi și foștii comuniști din Die Linke, a încercat să elimine legea de pe ordinea de zi, afirmând că legea încalcă drepturile solicitanților de azil. Ministrul de interne Horst Seehofer de la Uniunea Socială Creștină, partenerul bavarez al Uniunii Creștin Democrate conduse de Merkel, a răspuns, însă, că legislația este necesară și a lăsat să se înțeleagă că în niciun caz nu poate fi vorba de măsuri luate împotriva celor care doresc să se integreze. "Acesta este un moment de cotitură în politica noastră referitoare la migrație", a spus Seehofer în Bundestag, insistând că "acest pachet de migrație creează un set de reguli care respectă umanitatea și ordinea".

De altfel, pachetul de politici adoptat de Bundestag include, de asemenea, măsuri de îmbunătățire a accesului migranților calificați pe piața muncii. De exemplu, migranții fără statut de azil care au sosit înainte de vara trecută vor putea să rămână pentru moment, dacă nu au încălcat legea, au un loc de muncă și vorbesc limba germană. În plus, au fost abrogate regulile anterioare care impuneau angajatorilor germani să dovedească faptul că nu au găsit niciun cetățean german sau alt cetățean al UE pentru locul de muncă respectiv și de aceea au angajat un imigrant calificat din afara UE. Evident extrema stângă a protestat vehement.

Ulla Jelpke, membră a Die Linke, a numit noua legislație un "catalog al atrocităților", iar colegul ei Jörg Schindler, secretarul general al Die Linke, a susținut că pachetul legislativ e "neconstituțional". În același cor al vociferărilor, Verzii au vorbit despre o "zi întunecată a democrației" și și-au exprimat îngrijorarea că legile nu sunt compatibile cu constituția Germaniei. De cu totul altă părere sunt reprezentanții AfD, Gottfried Curio s-a mulțumit să remarce că, în cazul în care atât de multe deportări au eșuat, "poate ar trebui o protecție sporită a frontierelor".

De remarcat este și poziția neașteptată a fostului lider social-democrat Sigmar Gabriel. Acesta a declarat că sprijină o "politică robustă de azil" și și-a încurajat colegii de partid să privească spre Danemarca, unde social-democrații au câștigat alegerile generale de săptămâna trecută, după ce și-au axat campania electorală pe necesitatea unor reguli severe privind imigrația.