Ministerul german de Interne a declarat că a făcut o înțelegere prin care Grecia va lua înapoi solicitanții de azil înregistrați deja acolo și a exprimat optimismul cu privire la obținerea unui acord similar cu Italia.
Germania, unde cancelarul Angela Merkel se confruntă cu presiuni interne pentru a reduce sosirile migranților și refugiaților, a ajuns la o înțelegere similară cu Spania, pe 8 august. "Am ajuns la un acord cu Grecia ... iar concluzia este iminentă", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Eleonore Petermann, care a indicat un ultim schimb de scrisori restante. "Rămânem în discuții cu Italia, iar aceste discuții au avansat destul de mult", a adăugat ea la o conferință de presă de la Berlin.
Presupunem că se va ajunge și la un acord cu Italia
Nu a oferit detalii suplimentare cu privire la acordul de la Atena, dar acordul încheiat cu Madrid permite Berlinului să trimită înapoi migranții înregistrați în Spania în termen de 48 de ore de la sosirea lor pe teritoriul Germaniei. Merkel a fost sub presiunea reducerii numărului de noi sosiri după ce un influx record de peste un milion de solicitanți de azil între 2015 și 2016 a fost nemulțumit de Germania.
Problema unor controale mai stricte ale frontierelor a declanșat o ciocnire majoră în iulie între cancelarul și ministrul de interne, Horst Seehofer, care a adus coaliția la marginea colapsului. Germania a căutat de atunci o serie de acorduri bilaterale cu partenerii din UE, după ce un acord mai larg pentru acest bloc s-a dovedit a fi evaziv.
Italia a fost, totuși, reticentă
Ministrul de Interne, Matteo Salvini, de la partidul de extremă dreapta al Ligii, a declarat că Roma așteaptă mai întâi să vadă mai multe acțiuni pentru a întări frontierele externe ale UE, înainte de a lua în considerare o înțelegere. Scandalul politic german a fost declanșat atunci când Seehofer a amenințat că va întoarce migranții la granițele germane dacă ar fi făcut deja cereri de azil în alte țări ale UE, notează thelocal.de.