Merkel-EXIT. Ce se TERMINĂ mai întâi: Anul sau Merkel?

Angela Merkel a anunțat că dorește să-și ducă la bun sfârșit mandatul, care ar trebui să se încheie în 2021. Șansele sunt infime.

Un editorial al politologului Jean-Christophe Gallien pentru La Tribune.

Lovită în inimă de un nou cuțit, venit de data aceasta dinspre Hessa, duminica trecută, Cancelara s-a clătinat. După episodul bavarez, ea pune al doilea genunchi la pământ.

Stop, a murmurat ea, Angela Merkel renunță. A făcut anunțul luni. Nu se va prezenta în decembrie la cursa pentru președinția partidului pe care îl conduce cu mână de fier de peste 18 ani: CDU. „Este momentul pentru deschiderea unui nou capitol.”

În același timp, Angela Merkel a declarat că se va retrage definitiv din viața politică la sfârșitul mandatului său de șefă a guvernului, care ar trebui să se încheie în 2021.

Sunt mai multe luni de când alegătorii germani resping în masă cele două mari partide tradiționale care guvernează Germania de Vest și apoi Germania reunificată de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Înfrângerea electorală suferită duminică în alegerile regionale din Hessa, unde, deși a ieșit în frunte, CDU a pierdut peste 11%, cu abia 27%, față de 38,3% în 2013, în timp ce Dreapta și Verzii au înregistrat progrese nete, confirmă uzura politică a Angelei Merkel.

De luni de zile, cadre din ce în ce mai numeroase din CDU cereau o schimbare de direcție spre dreapta ca Angela Merkel să-și pregătească succesiunea. Ea a refuzat de fiecare dată.

Acum, Angela Merkel a renunțat brusc și își asumă responsabilitățile, anunțându-și decizia de a nu mai rămâne la președinția partidului și deschizând bătălia pentru succesiune. Competiția se anunță dură între cei care doresc continuarea unei linii centriste și cei care doresc o virare autentică spre dreapta în fața creșterii înregistrate de formațiunea eurosceptică, anti-imigrație și naționalistă Alternativa pentru Germania.

Angela Merkel va pilota așadar corabia timp de doi ani și va face reverența de adio? Este îndoielnic, într-atât ia vasul de multă apă. Într-adevăr, Angela Merkel nu este departe de o lichidare rapidă.

Dincolo de propria sa cădere de popularitate de după decizia de a deschide frontierele țării pentru peste un milion de solicitanți de azil în 2015 și 2016, dincolo de dezbinările și de înfrângerile electorale ale CDU, criza profundă din sânul SPD este cea care amenință cel mai serios propriul program, chiar și accelerat, de ieșire din viața politică.

SPD nu se mai oprește din prăbușire și din a se înfunda în criză. După ce a primit o scatoalcă și mai brutală în Bavaria, cu doar două săptămâni în urmă, devenind al cincilea partid din landul cel mai bogat al țării, cu 9,7% din voturi, față de 20,6% acum cinci ani, SPD a pierdut de data aceasta 10,8%, înregistrând doar 19,8% din voturile landului Hessa.

De teama de a-și vedea partidul dispărând, militanții SPD cer din ce în ce mai puternic o cură de opoziție. Nu mai vor un guvern de coaliție. „Starea în care se află guvernul este inacceptabilă”, a declarat sub presiune Andrea Nahles, președinta social-democraților. Ea flutura duminică seara amenințarea unei plecări din guvern, în lipsa unor garanții rapide despre o mai bună funcționare a guvernului.

Coaliția este minată de multiple dezacorduri și certuri interne, mai ales în ceea ce privește imigrația.

O plecare din coaliție a social-democraților ar însemna sfârșitul guvernului, alegeri anticipate și deci sfârșitul carierei politice a cancelarei.

Sfârșitul aventurii este foarte aproape. Aceste partide sunt ca „două persoane pe cale să se înece, care sunt legate una de alta”, profețește politologul Hans Vorlander.

Cum se întâmplă adesea, acest mandat a fost în plus. Însă, dincolo de destinul său personal, căderea Angelei Merkel înainte de sfârșitul anului ar povoca un cutremur politic și geopolitic care va depăși cu mult granițele unei Germanii total nepregătite.

Uniunea Europeană va fi cel mai afectată, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.