Evenimentul Zilei > International > Merkel cere și mai multă răbdare în lockdown: Ca democrație avem o datorie
Merkel cere și mai multă răbdare în lockdown: Ca democrație avem o datorie

Merkel cere și mai multă răbdare în lockdown: Ca democrație avem o datorie

Angela Merkel a recunoscut că gestionarea celui de-al doilea val pandemic nu a fost întotdeauna ideală. Cancelarul a dat asigurări că nu va există nicio zi de restricții în plan.

Merkel le cere nemților și mai multă răbdare în lockdown! Cancelarul german Angela Merkel a admis joi, într-o intervenţie în Bundestag, că au existat neajunsuri în ce priveşte răspunsul la al doilea val al pandemiei. Lidera germană le-a cerut compatrioţilor să mai aibă răbdare, după o nouă prelungire a lockdown-ului, până la 7 martie. Merkel le-a dat asigurări că restricţiile nu vor fi menţinute nicio zi mai mult decât va fi necesar, transmit dpa şi Reuters, citate de Agerpres.

Merkel cere și mai multă răbdare! Germania a rezistat mai bine decât alte țări primului val pandemic

Potrivit cancelarului, Germania a rezistat mai bine decât alte ţări primului val pandemic, însă ‘pe urmă nu am fost suficient de atenţi sau suficient de rapizi. Potrivit policienei, al doilea lockdown, înăsprit progresiv începând din noiembrie, nu a venit suficient de repede.

Miercuri, Merkel şi prim-miniştrii celor 16 landuri au convenit prelungirea măsurilor de lockdown până la 7 martie. Concret, restaurantele, barurile, cele mai multe magazine, muzeele şi facilităţile de timp liber vor rămâne închise. Frizeriile se vor putea redeschide, în condiţii foarte stricte de igienă, de la 1 martie.

Însă autorităţile regionale au stabilit să decidă pe cont propriu modul de redeschidere a şcolilor şi grădiniţelor. Acesta este un subiect sensibil, având în vedere presiunea uriașă pusă de lockdown asupra familiilor cu copii.

Merkel cere nemților mai multă răbdare! Democrația înseamnă nicio singură zi de restricții în plus

‘Marea majoritate a măsurilor convenite trebuie menţinute cu consecvenţă’, a subliniat Merkel. Potrivit cancelarului, acestea sunt ‘adecvate, necesare şi proporţionale. ‘Ştiu că ceea ce am realizat până acum în lupta împotriva coronavirusului a avut şi încă are un preţ ridicat’, le-a spus ea deputaţilor.

‘Nicio singură zi nu uit ce înseamnă pentru fiecare cetăţean măsurile necesare: o limitare temporară severă a libertăţii nemaitrăită niciodată înainte în Republica federală, o povară personală grea, singurătate, griji economice, temeri existenţiale. Nu voi uita acest lucru nici măcar o singură zi’, a subliniat cancelarul. ‘Ca democraţie, avem o datorie. Să nu menţinem în vigoare restricţiile nicio singură zi mai mult decât este necesar’, a adăugat Merkel.