Merkel a promovat un imigrant turc ca nr. 2 al Biroului Federal pentru Apărarea Constituției (BfV), serviciul intern de informații al Germaniei.
Sinen Selen, născut la Istanbul, în vârstă de 46 de ani, este noul vicepreședinte al BfV. Acest expert în lupta împotriva terorismului va fi primul musulman care ocupă un post în direcția comunității germane de informații, scrie Gatestone Institute.
Această nominalizare survine la câteva săptămâni după demiterea de către Merkel a președintelui BfV, Hans-Georg Maassen, care luase puic poziție în favoarea Alternativei pentru Germania (AfD), partidul anti-imigrație care este astăzi ținta cancelarei și a aliatului său din interiorul guvernului, Partidul Social Democrat (SPD).
Numirea lui Selen i-a permis lui Merkel să vizeze mai multe obiective. Liniștirea SPD în primul rând și salvarea guvernului de la implozie. Într-adevăr, SPD a cerut ca serviciile de informații să supravegheze îndeaproape AfD și a solicitat ca mai mulți „reprezentanți ai diversității” să fie numiți în posturi de conducere în marile agenții federale.
Numirea lui Selen se dorește și un gest simbolic față de comunitatea turcă din Germania, care se plânge în mod repetat de „rasism instituționalizat” din partea serviciilor de informații.
În fine, numirea unui turc ar putea fi o tentativă de a-l calma pe președintele Erdogan, care face presiuni de cîte ori are ocazia pentru ca Germania să lupte mai viguros împotriva opozanților kurzi.
Selen a studiat Dreptul la Universitatea din Köln și în 2000 și-a început cariera în cadrul Biroului Criminal al Poliției Federale (BKA). Foarte rapid, a fost promovat în fruntea serviciilor de investigații antitero. În 2006, a fost numit director adjunct al luptei contra criminalității transfrontaliere în cadrul Poliției Federale. În 2011, a luat conducerea unității de luptă antiterorism din Ministerul de Interne.
În mai 2016, Die Welt a dezvăluit că Merkel (se pare la intervenția lui Erdogan) l-a numit pe Selen în fruntea unei comisii de luptă împotriva terorismului, o concesie care făcea parte din acordul UE – Turcia, semnat în martie 2016, pentru a stopa fluxul de imigranți provenind din Turcia cu destinația Grecia.
Într-un amplu articol care analiza influența crescândă a lui Erdogan asupra lui Merkel, Die Welt scria:
„Guvernul federal nu ezită să se reorganizeze pentru a face pe placul Turciei... Selen este un funcționar experimentat care a dovedit calități în lupta împotriva crimei organizate. Însă ca un post atât de prestigios să fie creat pentru Selen nu poate avea decât o singură explicație: când turcii discută despre antioterorism cu Berlinul, trebuie să se gândească că au drept interlocutor pe unul de-al lor.”
Prin poziția sa ca șef al grupului de lucru, Selen a devenit interlocutorul privilegiat al celor mai înalți oficiali turci în probleme de securitate. Și fără îndoială această poziție este cea care i-a permis să încheie un acord bilateral de cooperare consolidată în materie de informații.
Comentatorii turci au tras concluzia că numirea lui Selen era un semnal al lui Merkel transmis lui Erdogan că o cooperare ar fi binevenită în materie de securitate.
Pe rețelele de socializare germane, unii au încercat să abordeze chestiunea ideologică în cazul lui Selen. Se știe cu certitudine că de-a lungul carierei sale, acesta a făcut față cu hotărâre fundamentaliștilot islamici germani. În cadrul BfV, el a supervizat supravegherea islamo-naționaliștilor turci din gruparea Milli Gorus, o mișcare care militează contra integrării musulmanilor în societatea germană.
Schimbările de la conducerea BfV au grăbit o afacere cu o înregistrare video difuzată pe rețelele sociale, care arăta – aparent – militanți de extremă dreapta urmărind imigranți ca represalii după asasinarea unui cetățean german la Chemnitz de doi solicitanți de azil a căror cerere a fost respinsă.
Nemulțumirea a izbucnit după ce Daniel Hillig, un german de origine cubaneză de 35 de ani, a fost înjunghiat mortal de doi imigranți la festivalul anual de la Chemnitz, pe 26 august.
Poliția a refuzat inițial să dezvăluie identitatea autorilor. Dar pe 27 august, un raport al poliției s-a scurs în rețelele sociale – foarte reprede șters pe de Internet dar disponibil pe un site rus – dezvăluind că asasinii erau imigranți din Afganistan și Siria.
În ciuda antecedentelor penale ale celor doi asasini, autoritățile germane le-au permis să se deplaseze liber prin Germania. Poliția a confirmat în cele din urmă autenticitatea documentului, dar a deschis o anchetă pentru „violarea de secrete oficiale”.
Mii de persoane au manifestat zile în șir pentru a protesta față de uciderea lui Daniel Hillig, dar și față de lipsa de acțiune a guvernului în fața ascensiunii vertiginoase a criminalității imigranților.
La sfârșitul manifestațiilor au izbucnit violențe, iar protestatarii au lansat injurii către imigranții întâlniți pe drum. Presa a decupat aceste episoade, transformând manifestațiile pentru protejarea populației de criminalitatea imigranților în acțiuni ale extremei drepte față de trecătorii nevinovați de origine străină.
Practic, nici unul dintre politicienii germani nu a condamnat asasinarea lui Hillig. În schimb, toți s-au repezit să denunțe agresiunile împotriva imigranților.
Pe 27 august, pe baza unei înregistrări video de numai 19 secunde, clasa politică, în frunte cu cancelara Merkel, a condamnat la unison „vânătoarea de oameni” împotriva imigranților.
Videoul arată un individ care îl fugărește pe un altul, într-un incident izolat.Pe 7 septembrie, șeful BfV, Hans-Georg Maassen, a pus la îndoială autenticitatea înregistrării.
„Nimic nu dovedește autenticitatea acestui video cu o agresiune care circulă pe Internet. Rămânând prudent, voi spune că înregistrarea reprezintă o acțiune de dezinformare destinată să deturneze atenția publicului de la crima din Chemnitz, de exemplu.”
Refuzul lui Maassejn de a cauționa discursul oficial a declanșat furia lui Merkel și a partenerilor săi de la SPD.
Pe 18 septembrie, Maassen a fost demis de la BfV. Într-un discurs rostit cu ușile închise, el a condamnat în fața omologilor din serviciile de informații europene politicile „naive și stângiste” ale guvernului Merkel, adăugând că forțele de „stânga radicală” din SPD sunt decise să îl elimine.
Pe 16 noiembrie, un ziarist de la Tichys Einblick, un important blog german, a scris că i-a descoperit și a stat de vorbă cu realizatorii celebrului video:
„Nu a fost o vânătoare de oameni pe 26 august la Chemnitz... Ancheta noastră confirmă mărturia lui Hans-Georg Maassen, recent demis din funcția de președinte al BfV pentru că a negat autenticitatea acestui video și a contrazis-o pe Merkel: această falsă dovadă este o dezinformare cu țintă precisă. Maassen a îndrăznit să o contrazică pe cancelară, ceea ce a provocat o criză guvernamentală.”
Potrivit Tichys Einblick, videoul provenea din telefonul mobil al unui cuplu german care participase la funeraliile lui Hillig. Dar imaginile difuzate au creat o imagine trunchiată a evenimentelor: în realitate, imaginile prezintă un atac asupra cortegiului funerar de către imigranți. Camera a filmat într-adevăr o persoană din procesiune care i-a respins pe imigranți. Cu alte cuvinte, înregistrarea documenta atacul asupra unor cetățeni germani de către imigranți, și nu „vânătoarea de oameni” de către germani.
Succesorul lui Maassen, Thomas Haldenwang, a anunțat deja că va lărgi aria de acțiune a BfV la „extremismul de dreapta”. El a promis și că va proceda la o „evaluare profesională a riscului prezentat de AfD”.