Cancelarul Merkel a încălcat acordul de la Dublin, în vara lui 2015, afirmând că îi va primi pe toții imigranții sirieni care ajung în Germania.
Angela Merkel a cerut joi mai multă „solidaritate” între ţările Uniunii Europene în chestiunea imigraţiei, ea răspunzând astfel cererii preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, de a se renunţa la cotele obligatorii de refugiaţi, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Această „solidaritate” între statele UE trebuie să se manifeste atât în „ordonarea şi gestiunea” fluxurilor migratorii, cât şi în a primi migranţi, consideră Merkel, care a susţinut o politică a uşilor deschise pentrui migranţi, astfel că în Germania au sosit din anul 2015 peste un milion de solicitanţi de azil.
„Nu se poate să nu existe solidaritate internă”, a continuat Merkel în declaraţia dată presei la sosirea la Consiliul European, insistând că statele din prima linie a fluxurilor migratorii suportă o presiune prea mare, prin urmare în opinia ei se impune revizuirea Regulamentului de la Dublin, ce reglementează soluţionarea cererilor de azil în UE.
Liderii statelor UE discută la summit joi seara despre revizuirea acestui regulament, care face referire în special la propunerea deja aprobată de Parlamentul European privind instituirea unor cote obligatorii şi permanente de refugiaţi. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut renunţarea la astfel de cote, solicitare dezaprobată de Comisia Europeană.
Pe de altă parte, Merkel a părut mai ambiguă în chestiunea reformei zonei euro, deşi a subliniat că este important să se „consolideze Uniunea Economică şi Monetară”.
Cât despre propunerile avansate de preşedintele francez Emmanuel Macron privind un buget comun al zonei euro şi crearea unui post de ministru de finanţe al acestei zone, cancelarul german a spus că intenţionează să propună în această dezbatere faptul că important este să se vorbească „nu doar despre bani”, ci şi de alte chestiuni, precum „competitivitatea” şi „eficienţa”.
Astfel, în opinia Angelei Merkel prioritatea trebuie să fie creşterea competitivităţii zonei euro şi omogenizarea diferitelor economii.