Peste 24.000 de persoane care petrec sărbătorile din acest an în spatele gratiilor primesc de Crăciun o masă festivă, de la care nu lipsesc produsele tradiționale. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a pregătit pentru deținuți activități culturale, recreative, dar și mâncăruri specifice acestei perioade.
Printre cei care petrec Crăciunul după gratii se află și Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării, condamnată, în 2022, la 7 ani de închisoare în Dosarul „Gala Bute”. Este al treilea Crăciun pe care Elena Udrea îl petrece la Târgșor.
Masa de Crăciun a deținuților
Crăciunul este sărbătorit și de cei aflați în spatele gratiilor, iar peste 24.000 de persoane, care petrec sărbătorile din acest an în penitenciare, primesc de Crăciun o masă festivă, de la care nu lipsesc produsele specifice.
Administrația Națională a Penitenciarelor recomandă conducerii închisorilor ca în data de 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, ca meniurile, cu caracter orientativ, să fie următoarele:
Mic-dejunul să fie alcătuit din ceai, pâine tobă și alte alimente.
Prânzul să aibă două feluri de mâncare, cu mai multe variante pentru ca deținuții să poată aleagă ce voor să consume.
Cina poate să fie alcătuită din piure de cartofi și alte preparate la alegere.
Ce pot mânca deținuții de Crăciun
- Mic-Dejun
Ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc/pasăre, tobă
- Prânz
Felul 1 – ciorbă de porc/pui/vită
Felul 2 – sarmale/varză a la Cluj, cozonac, apă minerală
- Cină
Piure de cartofi, friptură de porc/pui (la cuptor), salată, fructe – în funcție de regim alimentar și religie
Meniul poate fi modificat în funcție de penitenciar
Conform legii, băuturile alcoolice lipsesc din meniul pentru deținuți. În cazul persoanelor a căror religie nu permite consumul unor anumite produse sau pentru cei bolnavi, meniul va fi adaptat.
De asemenea, acest meniu are caracter orientativ, deoarece unitățile penitenciare au posibilitatea de modifica sau înlocui produsele recomandate. Acest fapt se realizează în funcție de disponibilitățile și stocurile sau de contractele încheiate la nivel de unitate penitenciară, realizându-se cu încadrarea între baremurile calorice și valorile financiare minime și maxime ale normelor de hrană.