Menajerele și îngrijitoarele vor avea salarii mai mari în 2024, în special pentru familii cu cheltuieli până la 1.000 de euro pe an.
Menajerele și îngrijitoarele vor avea salarii mai mari în 2024, dar și familiile care au nevoie de ele vor primi sprijin de la stat dacă au cheltuieli până la 1,000 euro pe an sau au membri cu handicap grav.
Menajerele și îngrijitoarele casnice au salariile ajustate după costul vieții
După cum prevede noua lege votată în Parlament, salariile lucrătorilor casnici sunt ajustate la costul vieții. În 2023, costul vieții a crescut cu 9,2%.
Numărul familiilor care suportă greu costurile de angajare a menajerelor și îngrijitoarelor crește. Acestea nu au nici instrumente adecvate pentru a facilita deducerile.Inflația, deși a încetinit, încă golește portofelul consumatorilor români după ce au fost crescute pensiile cu 5,4%, la presiunile guvernului condus de Marcel Ciolacu.
Menajerele și îngrijitoarele pot avea o creștere a salariilor lunare cu 90 de euro, în anul următor.
Cheltuielile pentru menajere cresc, astfel, statul intervine în favoarea familiilor
Din cauza că serviciile menajerelor și îngrijitoarelor se vor scumpi, multe familii, având cheltuieli insuportabile de mari, vor apela la lucrători casnici ilegali care prestează activități la negru, fără a plăti impozite la stat. Riscul muncii ilegale crește din cauza costurilor.
Cererea pentru menajere și îngrijitoare casnice continuă să crească, astfel, familiile respective cu cheltuieli până la 1,000 euro pe an ar putea primi spriijn de la stat.
Bonusurile pentru colf și badante se limitează la deducerea a 19% din cheltuielile efectuate pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale, calculate la 2,100 euro. Beneficiul este valabil doar pentru asistența persoanelor cu handicap grav. Mai este deducerea de 1,549,37 euro pe an pentru contribuțiile plătite lucrătorilor casnici și îngrijitoarelor, potrivit Gazeta Românească.
Bani mai mulți pentru persoane cu activități casnice
Legea activităților casnice urmează să intre în vigoare, iar prin aceasta ANAF dorește să aducă la suprafață, cât mai mulți bani din zona gri a economiei.
Noua lege prevede acordarea unor vouchere, românilor care prestează activități în zona casnică, care ar putea fi preschimbate în bani. Plata cu aceste vouchere asigură și plata asigurărilor de sănătate și cele sociale, care atrage automat, acordarea serviciilor medicale gratuite, dar și posibilitatea ca persoana în cauză să beneficieze de ajutor de șomaj s-au alte drepturi sociale.
„Legalizarea activităților casnice urmează să se facă din 1 ianuarie 2024, iar persoanele care muncesc acum, de cele mai multe ori la negru, ar urma să poată fi plătite legal, cu ajutorul unor tichete de activități casnice printr-o aplicație electronică și să aibă astfel posibilitatea să fie asigurate în sistemul de pensii şi de sănătate, se arată în proiectul de lege aprobat de Parlament. Proiectul a fost votat în Parlament în luna martie 2022, iar în luna iunie au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii”, a spus deputatul PNL, Raluca Turcan.