Badantele românce, probleme cu legea. Ce pățesc îngrijitoarele fără contract de muncă

Badantele românce, probleme cu legea. Ce pățesc îngrijitoarele fără contract de muncă Badante în Italia / Sursa foto: Dreamstime.com

Badantele românce pot avea probleme cu legea în cazul în care lucrează fără contract de muncă şi nu plătesc taxe. În Italia încep controale pentru a afla dacă angajatorul se ocupă de plata contribuțiilor.

Badantele vor fi verificate dacă muncesc fără contract de muncă sau nu își plătesc taxele la statul italian. Îngrijitorului îi revine să se ocupe de prezentarea declarației fiscale și să procedeze la plata taxelor. Nu toți îngrijitorii, însă, fac asta. Sunt mulți care nu depun declarații fiscale şi nu plătesc taxele impuse de lege.

Pentru badante, angajatorul nu acționează ca agent de reținere a impozitelor. Aceasta înseamnă că salariul îngrijitoarelor este plătit înainte de impozite. În timp ce angajatorul se ocupă doar de plata contribuțiilor. Îngrijitoarele trebuie să se ocupe de impozite.

Badantele fără contract de muncă pot avea mari probleme

Mai exact, badantei îi revine sarcina să se ocupe de prezentarea declarației de venituri și să procedeze la plata ulterioară a taxelor. Nu toate badantele fac asta. Multe nu depun declarații fiscale, nu plătesc taxele aferente deoarece lucrează la negru. Acum autoritățile din Italia au anunțat controale severe.

Noul sistem de evaluare fiscală care se aplică pentru badante se bazează pe un schimb de informații între INPS și Agenția de Venituri. Cu scopul de a stopa fenomenul de neaplata contribuțiilor și evaziune fiscală. Atât de către angajatori, cât şi de către badante.

Se utilizează instrumente cum ar fi super registrul conturilor curente și contorul de venituri. Acestea „monitorizează” stilul de viață al contribuabilului. Dacă apar neconcordanțe între cheltuielile care depășesc 20% din câștigul declarat, declanșează anchete de la Fisc.

De asemenea, sub o atenție specială în noile controale fiscale asupra badantelor se află și așa-numitele agenții Money transfer. Servicii care permit transferarea banilor proveniți din munca casnică a îngrijitoarelor.

Ospiciu, Îngrijire, Rabdator, Vârstnici

Sursa foto: Pixabay

Care sunt riscurile pentru badantele care nu sunt angajate în mod regular

Există diverse riscuri cu care se confruntă badantele care nu sunt angajate în mod regular, precum și angajatorii. Dacă din verificările fiscale efectuate reiese că îngrijitoarea nu a depus o declarație fiscală regulată, îngrijitoarea va fi supusă unei sancțiuni administrative pecuniare cuprinse între minimum 120% și maximum 240% din suma pe care ar fi avut-o de plătit ca impozit și, în orice caz, impozitul minim este de 250 euro.

Dacă însă, badanta obligată să depună declarația fiscală nu trebuie să plătească niciun impozit, atunci amenda variază de la 250 la 1.000 de euro. Și se înrăutățește dacă nedepunerea declarației de impunere vizează câțiva ani consecutivi, pentru că în acest caz se declanșează majorarea de la jumătate la trei ori pedeapsa inițială.

Femei Prietene, Prietenie, Ajutând

Sursa foto: Pixabay

Sancțiunile prevăzute pentru îngrijitorii

În cazul în care angajatorul angajează o badantă în mod neregular, acesta riscă sancțiuni semnificative care se declanșează pentru necomunicarea angajării și pentru neînregistrarea la INPS. În special, sancțiunile prevăzute pentru îngrijitorii neangajați în mod regulat sunt următoarele:

  • amendă administrativă între 200 și 500 euro pentru necomunicarea angajării;
  • amendă de la 1.500 euro la 12.000 euro majorată cu 150 euro pentru fiecare zi de muncă efectivă, cumulată cu alte sancțiuni
  • administrative și civile prevăzute pentru munca ilegală pentru neînregistrarea la INPS;
  • sanctiuni prevazute pentru neplata contributiilor de asigurari sociale care sunt in cota de 30% anual calculata pe cuantumul
  • contributiilor sustragete cu maxim 60% si minim 3 mii euro, indiferent de durata muncii; efectiv realizate.