Memorie. Drama prin care au trecut zeci de mii de români începând din noaptea de 17 spre 18 iunie 1951. Ce au fost ”Rusaliile Negre”
- Vasile Andrei
- 17 iunie 2019, 13:17
Se împlinesc 68 de ani de la cea mai amplă acțiune având drept scop deportarea populației, în speță locuitorii din Banat, duși cu forța în Bărăgan. În istorie a rămas ca momentul ”Rusaliilor negre”. Totul a început în noaptea de 17 spre 18 iunie 1951.
Așa-numita igienizare a zonei din apropiere de frontiera cu Iugoslavia se petrece în contextul relațiilor tensionate cu țara vecină.
Între cei ridicați cu forța armelor erau români, germani, bulgari, dar și refugiați din Basarabia și din Nordul Bucovinei, cei din urmă veniți în partea asta de țară după 1940.
Sursele documentare arată că cel puțin 45.000 de oameni au fost duși în Bărăgan, unde au apărut peste noapte, pur și simplu, comunități unde, la început, doar bordeiele țineau de acoperiș deasupra capului.
Explicația pentru întreaga operațiune e legată de faptul că oamenii din apropierea graniței cu Iugoslavia ar fi avut un potențial mare de risc, arată portalul www.reporterglobal.ro.
După 1990 au fost întreprinse ample cercetări de către specialiști de la ”Memorialul Sighet”, care au scos la lumină atrocitățile din urmă cu mai bine de șase decenii.
Se știe că în data de 15 martie 1951 se pune la cale planul, concretizat în Directiva Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. Ocazie cu care se constituie și o Comisie Centrală care va avea ca scop controlul asupra operațiunii.
Regimul comunist pune în mișcare un complex vast, pentru a putea strămuta atâția oameni. Nu mai puțin de 10.000 de soldați sunt dispuși în zona din Banat care trebuia ”curățată”.
Cei deportați au fost urcați în 2.656 de vagoane de tren și în 6.211 camioane. Oamenii au avut posibilitatea să ia cu ei numai strictul necesar. Practic, numai hainele de pe ei.
Cei care au trecut prin acel calvar au povestit ulterior că au fost duși în mijlocul Bărăganului, fiind lăsați pur și simplu în câmp. Fără să aibă posibilitatea de a pleca din locul unde fuseseră aduși, ei și-au încropit adăposturi din ce au putut.