Evenimentul Zilei > Social > Memoria EVZ. Austria, terorizată de spărgători români: „Ne așteaptă o iarnă grea cu ex-Securitatea”
Memoria EVZ. Austria, terorizată de spărgători români: „Ne așteaptă o iarnă grea cu ex-Securitatea”

Memoria EVZ. Austria, terorizată de spărgători români: „Ne așteaptă o iarnă grea cu ex-Securitatea”

O bandă de spărgători români a reușit să bage Austria în sperieți în toamna anului 1995. Corespondentul din Viena al „Evenimentului zilei” nota că unul dintre aceștia a încercat să-i împuște pe polițiști chiar în mașina lor.

„Spărgătorii români sunt din ce în ce mai periculoși”, „Ne așteaptă o iarnă grea cu ex-Securitatea”, erau câteva din titlurile din presa austriacă. Polițiștii au descoperit o bandă de 30 de români, care a dat numeroase lovituri atât în Austria, cât și în Germania. „Dacă arestăm 10, în locul lor vor veni imediat 20”, se plângeau autoritățile de la Viena.

Unul dintre români a reușit chiar să pună în pericol viața unor polițiști. Spărgătorul Jelin Chiorpec, la acea dată în vârstă de 29 de ani, în timp ce era dus cu mașina la comisariat de doi polițiști, a scos un pistol calibru 9 mm pe care îl avea ascuns în geacă. Într-o fracțiune de secundă, intuindu- i intențiile criminale, unul dintre polițiști a încercat să-l blocheze. Totuși, hoțul nu a putut fi împiedicat să tragă, în timpul sălbaticei busculade cinci gloanțe au perforat acoperișul, tavanul, rezervorul mașinii și au rănit la mână un polițist.

Presa din Austria a dat publicității și o reconstituire a structurii rețelei de spărgători, alcătuită din foști membri ai Securității române, aflați atunci în penitenciarele Austriei.

CV

Iulia Maria Cristea a fost corespondent al „Evenimentului zilei” în Austria.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: