„Spărgătorii români sunt din ce în ce mai periculoși”, „Ne așteaptă o iarnă grea cu ex-Securitatea”, erau câteva din titlurile din presa austriacă. Polițiștii au descoperit o bandă de 30 de români, care a dat numeroase lovituri atât în Austria, cât și în Germania. „Dacă arestăm 10, în locul lor vor veni imediat 20”, se plângeau autoritățile de la Viena.

Unul dintre români a reușit chiar să pună în pericol viața unor polițiști. Spărgătorul Jelin Chiorpec, la acea dată în vârstă de 29 de ani, în timp ce era dus cu mașina la comisariat de doi polițiști, a scos un pistol calibru 9 mm pe care îl avea ascuns în geacă. Într-o fracțiune de secundă, intuindu- i intențiile criminale, unul dintre polițiști a încercat să-l blocheze. Totuși, hoțul nu a putut fi împiedicat să tragă, în timpul sălbaticei busculade cinci gloanțe au perforat acoperișul, tavanul, rezervorul mașinii și au rănit la mână un polițist.

Presa din Austria a dat publicității și o reconstituire a structurii rețelei de spărgători, alcătuită din foști membri ai Securității române, aflați atunci în penitenciarele Austriei.

CV

Iulia Maria Cristea a fost corespondent al „Evenimentului zilei” în Austria.

Citește și: