Memorandum semnat la Chișinău. Republica Moldova și România vor colabora în proiecte comune şi promovarea inovării în domeniul energiei

Memorandum semnat la Chișinău. Republica Moldova și România vor colabora în proiecte comune şi promovarea inovării în domeniul energieiEvenimentul de semnare a Memorandumului la Chișinău. Sursa foto: www.facebook.com/MinisterulEnergieiRM

Republica Moldova. Miniștrii Energiei din Republica Moldova și România au semnat joi un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea de parteneriate și promovarea inovării în domeniul energiei. Memorandumul presupune că părțile vor depune eforturi în vederea asigurării unui mediu competitiv și inovator în sectorul energiei și a tehnologiilor curate în cele două țări.

După semnarea documentului, miniștrii Energiei din Republica Moldova şi România, Victor Parlicov şi Sebastian Burduja au susținut o conferință de presă. Oficialii au apreciat buna colaborare între cele două țări.

„Suntem recunoscători României pentru suportul continuu în vederea consolidării securității energetice”

„Prin acest memorandum mai adăugăm încă o linie de colaborare cu România, de data aceasta pe dimensiune de inovare. După ce am adoptat legea cu privire la dezvoltarea soluțiilor inovatoare în domeniul energiei, cunoscută ca Sandbox, acest memorandum ar ajuta să creăm oportunități pentru finanțarea soluțiilor inovative, tehnice și economice, dar și noi modele de business în domeniul inovațiilor din sectorul energetic”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov

Ministrul Energiei, Victor Parlicov. Sursa foto: www.facebook.com/MinisterulEnergieiRM

Suntem recunoscători României pentru suportul continuu în vederea consolidării securității energetice, adaptării bursei de energie după model european, și bineînțeles, pentru toate transformările care ne apropie de piața europeană. Aceste schimbări, care deja sporesc semnificativ confortul consumatorilor, nu ar fi posibile fără suportul fără precedent al prietenilor de peste Prut”, a spus Victor Parlicov.

Victor Parlicov a exprimat recunoștință omologului său pentru sprijinul constant oferit de România. Oficialul a subliniat angajamentul Republicii Moldova de a continua conectarea sistemului său energetic cu cel românesc. O prioritate rămâne a fi și integrarea în piața energetică europeană. Acest obiectiv urmează a fi atins până la finele anului 2029.

„Acest memorandum creează bazele unei finanțări de start-upuri”

Ministrul Energiei din România Sebastian Burduja a remarcat că toate proiectele pe domeniul energetic dintre România și Republica Moldova au o importanță vitală.

„Este vorba despre construcția liniilor de interconexiune energetică. Mă refer și la consolidarea capacității de tranzit a gazelor prin gazoductul Iași-Ungheni. Acum dorim să colaborăm pe domeniul inovațiilor ca să putem cupla și posibilitatea de inovare”, a remarcat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja. Sursa foto: www.facebook.com/MinisterulEnergieiRM

„Republica Moldova poate fi considerată un adevărat exemplu, din perspectiva inovării și digitalizării. O mai bună rețetă de succes nu există, mă refer la îmbinarea oportunităților sectorului energetic cu partea de inovare și start-upuri. Acest memorandum nu este doar o înțelegere. Documentul semnat astăzi creează bazele unei finanțări de start-upuri, inclusiv peste Prut”, a menționat Sebastian Burduja.

Documentul semnat prevede că Republica Moldova și România vor colabora pentru identificarea nevoilor industriei la nivel național și regional pentru tehnologiile verzi, dezvoltarea de programe și proiecte pilot, care să susțină inovarea în domeniul tehnologiilor verzi.

Colaborarea moldo-română în domeniul energetic

România are un rol esențial în sprijinirea eforturilor de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova. Construcția liniei electrice aeriene Isaccea - Vulcănești - Chișinău este în plină desfășurare. Totodată, lucrările pe linia Suceava-Bălți vor începe în curând. Aceste linii vor conecta rețeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească și la piața europeană.

De asemenea, începând cu anul 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iași - Ungheni, Republica Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum cetățenilor săi de pe malul drept al Nistrului. Acest lucru este posibil prin procurarea gazelor de pe piața europeană.

Pe 11 decembrie curent, Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna şi un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică. Semnarea acestuia a fost autorizată în ședința de miercuri a Guvernului.