Evenimentul Zilei > Actualitate > Membriilor Consiliului de Administrație din TVR recționează la acuzațiile aduse lui Stelian Tănase în scandalul evaluărilor: „Pe cine apără Adrian Ștefan Bădescu. Pe Claudiu Lucaci sau pe sosia sa aflată în concediu medical?”
Membriilor Consiliului de Administrație din TVR recționează la acuzațiile aduse lui Stelian Tănase în scandalul evaluărilor: „Pe cine apără Adrian Ștefan Bădescu. Pe Claudiu Lucaci sau pe sosia sa aflată în concediu medical?”

Membriilor Consiliului de Administrație din TVR recționează la acuzațiile aduse lui Stelian Tănase în scandalul evaluărilor: „Pe cine apără Adrian Ștefan Bădescu. Pe Claudiu Lucaci sau pe sosia sa aflată în concediu medical?”

După ce Adrian Ştefan Bădescu a sesizat Comisiile de Cultură din Parlament privind posibile abuzuri făcute de șeful TVR, cinci membrii CA au prezentat un punct de vedere

Adrian Ştefan Bădescu, membru al Consiliului de Administraţie al TVR la propunerea Guvernului, a sesizat Comisiile de Cultură din Parlament privind posibile abuzuri făcute de Stelian Tănase, preşedintele-director general al televiziunii, la Ştirile TVR, unde Claudiu Lucaci a fost înlocuit cu Raluca Stroe Brumariu, scrie Mediafax.

Într-una din sesizări, Adrian Ştefan Bădescu spune că în procesul de reevaluare a lui Claudiu Lucaci s-ar fi făcut „acte abuzive şi posibile fapte infracţionale”.

Cinci membrii CA au luat poziție față de acuzatiile grave formulate de Adrian Badescu, membru in CA al SRTV și au redactat un punct de vedere.

„Am luat la cunoștință cu surprindere despre acuzațiile grave ale colegului nostru de Consiliu de Administrație, Adrian Ştefan Bădescu. Aceste acuzaţii aduc grave prejudicii de imagine SRTV, întrucât prezintă în mod eronat situația evaluării interne a personalului SRTV și acuză abuzuri fără a prezenta exemple concrete.

Ne întrebăm de unde are domnul Bădescu date din dosarul personal al doamnei Raluca Stroe Brumariu pe care le prezintă eronat? Le-a cerut oficial şi i-au fost date? Nu ne aducem aminte ca o asemenea solicitare să fi fost făcută în cadrul Consiliului de Administraţie. Ori poate cineva a sustras date confidenţiale din dosarele angajaţilor SRTV? Situația contractului individual de muncă al salariatei Raluca Stroe Brumariu este confidențială, ca dealtfel orice contract de muncă ce produce efecte în România.

Evaluarea întregului personal cu atribuții de conducere s-a făcut în baza unui raport individual de activitate. Odată cu Claudiu Lucaci au fost evaluați și ceilalți manageri, care și-au îndeplinit obligațiile față de SRTV și au întocmit rapoarte proprii de activitate, pe care le-au susținut în fața Comisiilor de evaluare.

Problema cu care Comisia s-a confruntat în cazul lui Claudiu Lucaci a fost că nu a putut face dovada că lui îi aparține raportul de activitate întrucât, simultan, o altă angajată a depus un raport identic. Regulamentul evaluării prevedea explicit faptul că documentul evaluat trebuia să fie personal. În baza acestei constatări, Comisia de contestație a admis faptul că exista un viciu de procedură. Această situație se putea rezolva imediat, dacă prima Comisie de evaluare admitea observația formulată de Romina Surugiu și solicita refacerea examinării. Doar că persoane ca Adrian Bădescu l-au considerat pe Claudiu Lucaci mai presus de orice regulament și de orice corectitudine profesională și au dat note maxime pe un raport de activitate al cărui autor era neclar. Mai mult, în timpul evaluării, chiar Adrian Bădescu a încercat s-o intimideze pe Romina Surugiu, acuzând-o că este obsedată de plagiat. Într-adevăr, suntem cu toţii obsedaţi de plagiat, în condiţiile în care plagiatul domnului Victor Ponta, şeful direct al domnului Bădescu, pare că îi contaminează grav şi pe cei din jur.

Domnul Bădescu cere imperativ să se dea publicității înregistrarea celei de-a doua runde de evaluare a lui Claudiu Lucaci, când, de fapt, ar trebui să ceară să se facă publică prima înregistrare, în care a aflat că raportul de activitate al lui Claudiu Lucaci nu respecta regulamentul intern. Oare ce ar spune Inspecția Muncii, pe care o convoacă, dacă ar afla că, în SRTV, unii membri ai Consiliului de Administrație aplică criterii de evaluare a activității diferite de la salariat la salariat?

Ar trebui să se solicite Inspecției Muncii și Casei de Asigurări a Municipiului București analizarea situației angajatului Claudiu Lucaci, aflat în acest moment în concediu medical, plătit din bani publici. Este oare Claudiu Lucaci în concediu medical, în timp ce sosia lui participă la reuniuni publice unde este filmată chiar de echipa TVR? Sau viceversa? Această nedumerire ne-o poate risipi chiar apărătorul din oficiu al lui Claudiu Lucaci, domnul Adrian Ștefan Bădescu. În fond, el pe cine apără: pe Claudiu Lucaci sau pe sosia sa aflată în concediu medical?

Întreaga situaţie va trebui analizată de Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, respectiv Comisia pentru cultură şi media din Senat. Trebuie lămurite, astfel următoarele lucruri: situaţia a două rapoarte de activitate identice dar cu autori diferiţi, sustragerea de date din dosarele personale ale angajaţilor SRTV şi invocarea acestora în public de către un membru al Consiliului de Administraţie şi de asemenea legalitatea unui concediu medical plătit din bani publici. Solicităm acestor comisii analiza situaţiei descrise şi ne manifestăm disponibilitatea de a participa la o şedinţă comună dedicată acestui subiect de interes public”.

Radu Carp,

Romina Surugiu,

Adrian Bucur,

Cristian Vasile Petcu.

Membri ai CA ai SRTV