Republica Moldova. Ofițerii anticorupție și procurorii desfășoară joi percheziții în mai multe localități din raioanele Hîncești, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Criuleni, Florești și Orhei. Acțiunile sunt realizate în cadrul a șapte cauze penale de corupere electorală, în care figurează 12 bănuiți. În urma perchezițiilor, ofițerii anticorupție au reținut pentru 72 de ore liderul organizației teritoriale Cimișlia.
12 reprezentanți ai unui partid politic, bănuiți de coruperea alegătorilor
Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), 12 reprezentanți ai unui partid politic sunt bănuiți că ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor în vederea exercitării de către aceștia a drepturilor electorale în favoarea unui candidat înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidențiale.
Astfel, perchezițiile vizează atât acțiuni de urmărire penală la domiciliile bănuiților, cât și la sediul unei formațiuni politice. Astfel, toate persoanele urmează a fi escortate la CNA pentru audieri. Una dintre acestea a fost deja reținută pentru 72 de ore, fiind vorba despre liderul organizației teritoriale Cimișlia.
11 lideri teritoriali ai organizației criminale Șor, reținuți de polițiști
De asemenea, peste 30 de percheziții au fost desfășurate de angajații Inspectoratului General al Poliției. În urma descinderilor, 11 lideri teritoriali ai organizației criminale Șor au fost reținuți în baza mai multor cauze penale pentru spălare de bani și corupere electorală, dar și în baza declarațiilor persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor și acum colaborează cu ancheta.
Acțiunile au avut loc în Chișinău, Orhei, Florești, Sîngerei, Dubăsari, Criuleni, Șoldănești, Ocnița, Edineț, Nisporeni și Cimișlia.
În urma descinderilor, au fost sechestrate mai multe bunuri pentru inițierea procedurilor de confiscare (inclusiv mijloace de transport și bunuri de lux) și ridicate mai multe telefoane mobile, tablete și stick-uri, care conțin informații importante pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în cauzele penale, mijloace bănești, materiale electorale, liste ale persoanelor vizate în anchetă, înscrisuri de ciornă, pliante, bannere, legitimații de partid, bonuri care confirmă anumite transferuri bănești și alte bunuri.
În prezent, organele de forță investighează mai multe episoade de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Aceste acțiuni ar urmări coruperea alegătorilor care participă la scrutinul din această toamnă.
Oamenii legii atenționează cetățenii că pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor, se aplică o amendă de până la 37 500 de lei (circa 1 875 de euro). De asemenea, persoanele care colaborează cu organele de drept sunt eliberate de răspundere penală sau contravențională dacă s-au autodenunţat şi au contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârșirii faptei de corupere electorală.