Membrii CNA au mers la o școală din București în „Săptămâna altfel” pentru a le prezenta elevilor modul în care instituția lucrează. Copii au pus întrebări, însă ele s-au dovedit a fi dificile pentru reprezentanții instituției, care au oferit răspunsuri evazive sau incomplete.
Miercuri, membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au luat inițiativa prezentării, în fața unor școlari din București, rostului și rolului instituției. După ce au ascultat discursul, câțiva elevi au luat cuvântul și au adresat o serie de întrebări, care se pare că i-au pus în dificultate pe reprezentanții instituției.
Răspunsurile oferite de membrii CNA au fost incomplete, superficiale sau chiar evazive, arătând că percep în mod eronat realitățile lumii în care trăim și modul în care trebuie să-l protejeze pe cetățean și, în același timp, să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale presei din România.
Unul dintre elevi a abordat subiectul legat de pandemia de Covid-19 și a făcut o paralelă între presa din România și cea din străinătate, care au prezentat dovezi, însă doar jurnaliștii români au fost sancționați. Membrul CNA a cerut tânărului să de-a exemple de jurnaliști care au fost sancționați iar el a prezentat cazul Gold FM.
„Da, tot Gold FM-ul. Și știi care e surpriza mare? Am câștigat amenzile în instanță. Nu poți doar să acuzi, fără să aduci vreo dovadă”, a răspuns Monica Gubernat. Reprezentantul CNA nu a precizat faptul că sesizările făcute de Gold FM la Curtea Constituțională au fost acceptate de instanțe, iar amenzile nu au fost câștigate definitiv, potrivit clubuldepresa.ro.
Membrii CNA, puși în dificultate de elevii din București
„Atunci când cauți pe Google, chiar dacă ești pe laptop sau pe telefon, îți apar 10 rezultate. Cât de credibile sunt ele, acele prime rezultate?”, a întrebat Valentin Jucan elevii.
Un tânăr a răspuns că verifică de-a lungul timpului dacă acel site oferă informații credibile, precizând că, faptul că prezintă informații corecte, îl aduce în topul listei.
„Aici avem o problemă și exact aici voiam să ajung. Faptul că o informație apare în primele 10 sau primele 20 de rezultate nu înseamnă că site-urile sunt credibile, fiindcă mecanismul de funcționare al Google permite urcarea în listă a unui site. Tu dacă își faci un site, poți să plătești la Google să ți-l ridice cât mai sus în căutări. Atunci când cauți ceva pe Google, nu înseamnă că primele rezultate sunt și cele mai bune”, a explicat Valentin Jucan elevilor.