Meloni: Scopul nostru este de a pune capăt războiului din Ucraina

Giorgia Meloni Sursa: Dreamstime.com

Cu privire la rachetele cu rază lungă de acțiune, Giorgia Meloni spune că „fiecare ţară va decide individual”.

Meloni: „Nu dăm înapoi în ceea ce priveşte sprijinul nostru” pentru Ucraina

„Prioritatea este să punem capăt războiului din Ucraina”, a declarat Giorgia Meloni, în timpul conferinţei de presă de la finalul întâlnirii cu premierul Regatului Unit, Keir Starmer, reiterând angajamentul Italiei față de conflict.

Un angajament pe care Partidul Laburist l-a apreciat, mulțumindu-i premierului „pentru conducerea sa puternică, în special în ceea ce privește Ucraina”, adăugând că Marea Britanie și Italia „vor rămâne unite în sprijinul acordat Kievului. Vom lucra împreună, așa cum am spus, pentru a reuşi să obținem în timpul președinției italiene a G7 împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina”.

„Este important ca Kievul să construiască cele mai bune condiții posibile pentru o masă de pace – a explicat Meloni – și asta am făcut, ajutându-i de la început. În ceea ce privește autorizarea utilizării rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei, acestea sunt decizii pe care fiecare țară le va lua în baza propriei legislații. În Italia, după cum știți, această autorizație nu este în discuție astăzi, dar, evident, sunt decizii pe care le împărtășim cu aliații noștri. Nu dăm înapoi în ceea ce priveşte sprijinul nostru, însă fiecare are propriile repere în luarea acestor decizii”

Meloni despre imigrație și Protocolul Italia-Albania

„Trebuie să intensificăm lupta împotriva traficanților de persoane. Trebuie să maximizăm colaborarea dintre parteneri și să aprofundăm cauzele imigrației, punând un nou accent pe continentul african”.

„De asemenea, suntem de acord şi în privinţa faptului că nu trebuie să ne fie frică să explorăm noi soluții” pentru a face față situației de urgență a migranților, cum ar fi de exemplu Protocolul Italia-Albania: „L-am văzut foarte interesat pe premierul Starmer de acest protocol. Desigur, modelul pe care și l-a imaginat guvernul italian, cu centrele de procesare a cererilor de azil ale imigranților care debarcă sub jurisdicție italiană și europeană într-o țară străină, este un model care nu a fost testat nicăieri. Dacă funcționează – aşa cum cred eu – poate deveni soluţia pentru o abordare diferită a problemei fluxurilor migratorii”.

În hotspot-urile pentru migranți pe care Italia se pregătește să le deschidă în Albania, se va aplica legea italiană, cu personal de poliție și judecători italieni și, prin urmare, „nu există nicio încălcare a drepturilor omului, respectiv pe cele ale migranților”, a subliniat Meloni, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist englez care i-a cerut premierului englez Keir Starmer să dea socoteală pentru posibilele încălcări ale drepturilor omului în acorduri de acest tip.

„Nu știu la ce încălcare a drepturilor omului vă referiți – a spus premierul, luând cuvântul pentru a răspunde –. În Albania, se aplică o jurisdicție italiană și europeană: fie dvs credeţi că este o jurisdicție care încalcă drepturile migranților, fie această acuzație nu are niciun temei”. „Migranții care vor fi aduși în Albania, a precizat Meloni, vor avea același tratament ca și în Lampedusa sau în orice alt hotspot italian, doar că vor sta într-o porțiune de teritoriu care nu se află în Italia.”.

Italia este unul dintre primii zece parteneri comerciali ai Regatului Unit

Keir Starmer a confirmat investiția de 485 de milioane de lire sterline a Marii Britanii în apărare, creștere curată și inovare a două grupuri italiene: Leonardo și Marcegaglia. „Acest lucru – contextualizează o notă a guvernului britanic – urmează unei mese rotunde cu principalii directori generali italieni, care a avut loc în această dimineață la Roma, care susțin împreună 17.500 de locuri de muncă toate părţile Regatului Unit”.

Executivul britanic notează că „Italia este unul dintre primii zece parteneri comerciali ai Regatului Unit, cu un comerț bilateral anual de 50 de miliarde de lire sterline”. „Unul dintre obiectivele principale ale vizitei primului ministru de astăzi a fost de a debloca o cooperare mai profundă în domeniul securității, apărării și migrației”, precizat purtătorul de cuvant al primului minitru, potrivit La Stampa.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)