Meleșcanu, pus sub „investigație specială”. E acuzat că a dezinformat pentru Ceaușescu

Meleșcanu, pus sub „investigație specială”. E acuzat că a dezinformat pentru Ceaușescu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a aruncat o bombă nucleară în cazul președintelui Senatului României, Teodor Meleșcanu, care ar fi fost fidel regimului comunist a lui Nicolae Ceaușescu, până în ultima clipă.

Pe 19 și 20 decembrie 1989, Meleșcanu era la Viena unde conducea o delegație oficială a Ministerului de Externe și unde a lansat o serie de manipulări și intoxicări a celorlalte delegații, din alte state, cum că în România, în zilele respective, nu se întâmplă nimic deosebit, deși la Timișoara existau deja sute de morți.

„Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria „zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase” și a „știrilor de presă neconfirmate”. Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de domnul Meleșcanu Teodor Viorel, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică”, susțin cei de la IICCMER.

Oficialii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc mai susțin că au lansat o cercetare a unor documente din arhivele oficiale, dar vor căuta și martorii a acelor zile, care să confirme acuzațiile oficiale. Întreg dosarul cu probele adunate de IICCMER va fi transmis la Parchetul General, alături de o plângere penală. Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii.

Ne puteți urmări și pe Google News

La momentul decembrie 1989, Meleșcanu era secretar 1, la Departamentul de Securitate Internațională și Dezarmare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. La Viena, în perioada 19-20 decembrie 1989, s-a derulat o ședință a OSCE - Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, la care participa și delegația română, condusă de Meleșcanu. La începutul acestei ședințe, reprezentantul austriac a propus păstrarea unui moment de reculegere pentru victimele represiunii comuniste de la Timișoara, dar surpriză, șeful Senatului României, s-a opus cu vehemență.

Deși acum neagă incidentul șispune că la momentul respectiv nu avea suficiente date, atitudinea lui Meleșcanu a fost surprinsă într-o telegramă a Departamentului de Stat al SUA, declasificată recent.