"Poziţia noastră cu privire la situaţia din Kosovo, Metohia, ceea ce este valabil şi pentru Catalonia şi pentru Kurdistan, poziţia noastră este una de principiu. Considerăm că este ilegal să se decidă cu privire la fragmentarea unei ţări fără negocieri cu guvernul şi cu statul care este practic singura organizare care reprezintă structurarea unei ţări. Prin urmare noi rămânem fideli acestei poziţii indiferent ce se întâmplă în alte părţi ale Europei sau ale lumii şi sperăm foarte mult că ceilalţi parteneri UE şi din alte organizaţii vor înţelege că este o poziţie de principiu, de principii pe care o respectăm dacă vrem să respectăm integral prevederile Dreptului internaţional", a precizat ministrul de Externe.

Teodor Meleşcanu consideră că soluţia cea mai bună în problema Balcanilor de Vest o reprezintă aderarea la Uniunea Europeană şi chiar la NATO.

"(…) Din punctul nostru de vedere, lucrurile au evoluat pozitiv în ultima lună în toată regiunea Balcanilor de Vest. Mai sunt câteva probleme, dar se pare că lucrurile se referă la găsirea de soluţii, decât la certuri între noi. Una dintre problemele cheie care a influenţat evoluţia a fost dialogul dintre Serbia şi Kosovo. Credem că soluţia cea mai bună, cea mai bună ofertă pe care o putem face în privinţa Balcanilor de Vest este să adere la UE şi dacă doreşte şi la NATO. Este singura modalitatea de a rezolva problemele într-o regiune care este confruntată cu multe probleme. Nu văd niciun viitor pentru Balcanii de Vest decât să facă parte din familia europeană şi cea euroatlantică. Cred că este una dintre priorităţile cele mai importante.(…) În ceea ce priveşte Bosnia-Herţegovina, cred că merită o şansă această ţară cu probleme moştenite din evoluţiile istorice. (…) Cred că trebuie să oferim Bosniei-Herţegovina cel puţin o deschidere foarte clară în ceea ce priveşte aderarea la UE şi să fie începute negocierile de aderarea la UE pentru că aceasta poate să fi o formă de încurajare foarte puternică ca să se ajungă la un acord comun în interiorul Bosniei-Herţegovina între comunităţile sale. Nu cred că lucrurile sunt simple, nu cred că lucrurile se vor petrece foarte repede, dar este singura şansă pentru Balcanii de Vest în ansamblu", a spus demnitarul, citat de Agerpres.