Meleșcanu, despre cazul româncei arestate în Rusia pentru spionaj: „E vorba într-adevăr de o femeie, cu mai multe cetățenii”

Meleșcanu, despre cazul româncei arestate în Rusia pentru spionaj: „E vorba într-adevăr de o femeie, cu mai multe cetățenii”

Teodor Meleșcanu, ministrul de externe, a declarat că până în prezent nu a primit nici o informație oficială din partea Rusiei cu privire la românca acuzată de spionaj, arestată în Rusia.

„Este o situație care, deocamdată, se desenează doar la nivelul presei. Nu avem nicio comunicare oficială a Ambasadei Rusiei. E vorba într-adevăr de o cetățeancă, cu mai multe cetățenii rusă, română și cetățenia Republicii Moldova. În cazul în care va fi nevoie suntem pregătiți să îi oferim sprijin consular, în cazul în care se va confirma oficial această reținere a doamnei Țurcan. Până acum nu am fost informat, dar pe parsul zilei s-ar putea să avem o comunicare directă”, a declarat Meleșcanu.   O moldoveancă, care face parte din conducerea grupului rus de energetică "Inter RAO", este bănuită de spionaj. Carina Țurcan, care este și cetățean român, ar fi fost arestată în Moscova și i se incrimnează colaborarea cu oameni de afaceri, care ar avea legătură cu Serviciile de spionaj din România, transmite Kommersant.   Carina Țurcan ar fi fost reținută de forțele ruse FSB, care o perioadă au monitorizat punctele de contact ale acesteia. În compania "Inter RAO", Carina Țurcan gestionează exportul și importul de energie electrică și, totodată, răspunde de afacerile companiei în Moldova, mai scrie Kommersant.   La domiciliului și oficiul Carinei Țurcan au fost efectuate percheziții. Pedeapsa maximă pentru spionaj este de 20 de ani privare de libertate.Avocații susțin că este nevinovată, dare a a fost plasată în arest preventiv până pe data de 13 august.   Reprezentanții companiei nu au comentat informațiile și au menționat că oficial Carina Țurcan se află în concediu. În 2012, Carina Țurcan, a ajuns în componenţa cârmuirii companiei „Inter RAO EES”.   Anterior, Carina Ţurcan a condus unul dintre cele mai cunoscute birouri de avocaţi din Republica Moldova, a activat în cadrul companiei Gas Natural Fenosa, iar de câţiva ani activează în cadrul grupului rusesc. Acolo a cunoscut o ascensiune fuliminată ajungând a fi preşedintele Consiuliului de Administrare al Centralei Electrice Moldoveneşti de la Cuciurgan, întreprindere ce asigură cu energie electrică 50% din Republica Moldova şi mai exportă şi în România.