La şase ani după ultima apariţie pe marile ecrane, Mel Gibson revine în lumina reflectoarelor cu filmul „Edge of Darkness“. Cunoscutul actor şi regizor va interpreta rolul unui poliţist.
Actorul de origine australiană a acceptat propunerea de a interpreta rolul principal în producţia „Edge of Darkness“, în care va întruchipa un poliţist care investighează moartea propriei fiice. Pelicula va fi regizată de Martin Campbell, cel care şi-a pus semnătura şi pe regia megaproducţiei „James Bond - Casino Royale“.
Ultima dată când Mel Gibson s-a aflat în atenţia publicului a fost momentul arestării pentru conducere sub influenţa alcoolului în 2006, când declaraţiile sale antisemite, potrivit cărora evreii ar fi răspunzători de toate războiale purtate în lume, au apărut pe primele pagini ale ziarelor. Gibson l-a atacat verbal pe poliţistul care l-a anchetat, însă, la scurt timp, şi-a cerut scuze prin intermediul publicistului său, declarând că afirmaţiile sale au fost făcute într-un moment de nebunie.
După acest incident, parcursul carierei lui Gibson la Hollywood a fost pus sub semnul întrebării, deoarece postul american de televizune ABC şi-a retras sprijinul promis pentru realizarea unei miniserii despre Holocaust, produsă de compania de film patronată de actor. Blamat şi admirat
Cele mai recente filme în care Mel Gibson a deţinut partituri importante au fost thrillerul „Signs“ („Semne“), în regia lui Night Shyamalan, şi drama de război „We Were Soldiers“ („Am fost cândva soldaţi... şi tineri“), ambele lansate în 2002.
De atunci, actorul de origine australiană s-a concentrat asupra regiei de film, înregistrând succese notabile. Printre cele mai importante producţii pe care Gibson şi-a pus amprenta ca regizor au fost dramele „Passion of Christ“ - „Patimile lui Iisus“ (2004), cu mare succes de box-office şi foarte controversată în acelaşi timp, şi „Apocalypto“ (2006). Pauza autoimpusă de şase ani a fost presărată din când în când cu diverse oferte de a juca în filme, iar vedeta a fost de câteva ori foarte aproape de a accepta diverse roluri. Aceste demersuri nu au mai fost însă finalizate. În rolul justiţiarului Producţia în care Mel Gibson va deţine unul dintre rolurile principale este inspirată dintr-o miniserie de televiziune, difuzată de BBC în anii ’80. Actorul întruchipează un om al legii implicat într-un caz de crimă, care descoperă ulterior o înlănţuire de acte de corupţie. Se pare că unul dintre motivele pentru care actorul a decis să revină pe marile ecrane tocmai cu ajutorul acestui film a fost faptul că a urmărit seria TV şi i-a surâs ideea de a juca într-o astfel de producţie.
Proiectul „Edge of Darkness“ a fost conturat încă de acum un an, când regizorul Martin Campbell l-a propus casei de producţie GK Films, deţinută de Graham King. La realizarea peliculei va contribui şi BBC, canalul care a transmis serialul la televizor în anii ’80. Filmările sunt programate să înceapă în luna august, la Boston, iar pelicula are mari şanse să devină un succes de casă, deoarece scenaristul, William Monahan, alături de producătorul King, au câştigat Oscarul în 2007 pentru filmul „The Departed“ - „Cârtiţa“. Intuiţie cinematografică
În afară de „derapajele“ făcute pe teme religioase şi politice, Mel Gibson s-a impus ca una dintre cele mai valoroase vedete de la Hollywood. Încearcă să devină un artist complet, întrunind aprecieri atât în postura de actor, cât şi în cea de regizor. Primul mare succes înregistrat de Gibson aflat în cele două ipostaze a fost „Braveheart“, filmul care, în 1995, a primit cinci Premii Oscar, printre care s-au numărat distincţiile pentru Cea mai bună regie şi Cel mai bun film.
Actorul l-a interpretat pe eroul scoţian din secolul al XIII-lea William Wallace. Iniţial, a refuzat rolul propus de agentul său, pentru că se considera prea bătrân pentru a-l mai întruchipa pe martirul scoţian, şi a intenţ ionat să semneze doar regia peliculei. În final, a acceptat rolul principal, la presiunea producă torilor, iar rezultatul a depăşit aşteptările, filmul având un imens succes. Potrivit criticilor, scena bătăliei de la Stirling din „Braveheart“ este considerată una dintre cele mai bune din istoria cinematografiei.
ROLURI Cuceritor pe ecrane, familist convins în viaţa privată > Statutul de sex-simbol nu i-a influenţat actorului viaţa personală, fiind căsătorit de 28 de ani cu aceeaşi femeie. > Mel şi soţia sa, Robyn, au împreună şase copii - o fiică şi cinci fii, şi este deja bunic. > Pe marile ecrane, a întruchipat cu succes roluri de cuceritor de inimi, printre cele mai cunoscute fiind cel din „What Women Want“, în care a jucat alături de Helen Hunt. > Printre frumuseţile din lumea filmului care i-au dat replica în filme se află Sophie Marceau („Braveheart - Inimă neînfricată“), Julia Roberts („Teoria conspiraţiei“) sau Renee Russo („Armă mortală“ şi „Răscumpărarea“). CARIERĂ Mel Gibson, numele care aduce profituri-record Actorul s-a născut pe 3 ianuarie 1956 în Peekskill, New York, şi este cel de-al şaselea născut din cei 11 copii ai familiei Gibson. A absolvit Institutul de artă dramatică din Sydney în 1977 şi şi-a început cariera artistică prin apariţii în seriale de televiziune, iar debutul cinematografic s-a produs cu ajutorul peliculei australiene „Summer City“. Îşi câştigă notorietatea cu rolul principal din producţia „Mad Max“, datorită căreia obţine primul premiu din cariera de actor, acordat de Institutul Australian de Film. Cu un buget de doar 300.000 de dolari, pelicula are încasări de 100 de milioane de dolari în întreaga lume şi întră în Cartea Recordurilor, având cea mai mare rată a profitului în comparaţie cu costurile de producţie. Recordul este doborât în anul 2000 de filmul „Blair Witch Project“. Rolurile vieţii
Succesul înregistrat impune realizarea unor continuări, fiind lansate ulterior „Mad Max 2“ şi „Mad Max 3“. Ofertele de roluri încep să curgă pentru atrăgă- torul actor de origine australiană şi, în 1987, este distribuit în producţia poliţistă „Armă mortală“, în care joacă rolul detectivului Martin Riggs, alături de Danny Glover.
Aventurile celor doi poliţişti continuă până în 1998, când este lansat filmul „Armă mortală 4“, ultimul din seria de succes. Din filmografia lui Gibson mai fac parte filmele „Bounty“ (1984), „Hamlet“ (1990), „Ransom - Răscumpărarea“ (1997), „Conspiracy Theory - Teoria conspiraţiei“ (1997), „What Women Want - Ce-şi doresc femeile?“ (2000), „The Patriot - Patriotul“ (2001) sau „Signs - Semne“ (2002). Datorită reuşitelor sale profesionale, Mel Gibson a fost introdus de publicaţia „Forbes“ pe lista celor mai influente celebrităţi ale lumii, în 2004.
REGIZOR. „Apocalypto“, cea mai recentă peliculă regizată de Mel Gibson, redă destinul zbuciumat al civilizaţiei maya