Regina Elisabeta a II-a a murit înconjurată de familie. Marea absentă este Meghan Markle. Unde este ducesa de Sussex

Regina Elisabeta a II-a a murit înconjurată de familie. Marea absentă este Meghan Markle. Unde este ducesa de SussexSursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit noilor informații din presa britanică, Prințul Harry ar fi venit singur în Scoția. Ducele și ducesa de Sussex urmau să participe joi seară la ceremonia de decernare a premiilor Well Child la Londra, dar și-au schimbat planurile de călătorie pentru a fi alături de mornarh.

UPDATE. Ducele de Sussex ar fi venit singur la moșia reginei din Scoția pentru a fi alături de familia sa în cele mai grele momente după ce monarhul a murit. Expertul regal Cameron Walker a anunțat vestea pe Twittet: „Se pare că Ducesa de Sussex nu călătorește la Balmoral cu Ducele de Sussex. Prințul Harry a plecat singur, spun sursele mele”. Meghan Markle se află în prezent singură la Londra.

Știrea iniţială: Ducele și ducesa de Sussex vor renunța la alte activități programate în Marea Britanie pentru a călători în Scoția, a declarat un purtător de cuvânt al cuplului, pe fondul temerilor îngrijorătoare cu privire la sănătatea reginei: „Ducele și ducesa de Sussex vor călători în Scoția”.

Harry și Meghan se află deja în Marea Britanie, ca parte a unei călătorii în Europa pe tot parcursul acestei săptămâni, numai că planurile lor au fost date peste cap din cauza sănătății reginei.

Cei doi urmau să participe la Well Child Awards de la Londra

Nepotul Reginei Elisabeta, Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, au fost programați să participe joi la Well Child Awards de la Londra. Cu toate acestea, ei călătoresc și în Scoția pentru a fi alături de regină. Ei au călătorit din California în Europa săptămâna aceasta pentru o serie de vizite la organizațiile lor caritabile.

Membrii familiei regale se îndreaptă spre Castelul Balmoral din Scoția, pe fondul „preocupărilor” medicilor cu privire la sănătatea Reginei Elisabeta a II-a. Meghan şi Harry se vor alătura celorlalți membri ai familiei regale care se află deja alături de regină.

Palatul Buckingham a declarat joi dimineață: „În urma unei evaluări suplimentare din această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați de sănătatea Majestății Sale și i-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală”, se arată în comunicat.

Îngrijorări mari cu privire la sănătatea celui mai longeviv monarh al națiunii

Fiul și moștenitorul Reginei, Prințul Charles, și soția sa, Camilla, Ducesa de Cornwall, au plecat la Balmoral pentru a fi alături de regină. Prințul William, al doilea la tron, se îndreaptă și spre Balmoral, potrivit ultimelor actualizări.

Ceilalți trei copii ai Reginei Elisabeta se îndreaptă și ei spre Balmoral. Prințesa Anne, singura fiică a Reginei, se află deja în Scoția, după ce și-a asumat sarcini regale în țară săptămâna aceasta. Prințul Andrew și Prințul Edward, împreună cu soția sa Sophie, Contesa de Wessex, urmează să-și vadă mama, informează express.co.uk.

Cum a ajuns Elisabeta a II-a regină

Prinţesa Elisabeta este cea mai mare dintre cele două fiice ale regelui George al VI-lea. Ea ştia că într-o zi va urca pe tronul Regatului Unit, dar pentru ea acea zi era foarte îndepărtată. Această zi în care a devenit regină a venit însă mai repede decât se aştepta. Prinţesa Elisabeta se afla alături de soţul său, prinţul Philip, în Africa, în cadrul unui turneu oficial prin statele membre ale comunităţii Commonwealth.

Elisabeta se afla într-o parte a globului în care, în 1952, informaţiile ajungeau mai greu şi în acest context, lucru cu totul neobişnuit, a devenit regină chiar fără să ştie acest lucru. Au trecut câteva ore până când informaţia neconfirmată obţinută de un jurnalist, care călătorea alături de cuplul princiar, a fost verificată, iar persoanele din anturaj i-au dat vesta tristă noii regine Elisabeta a II-a.

Mecanismul constituţional de succesiune la tron s-a pus în mişcare chiar înainte ca Elisabeta să afle că tatăl său a murit

După ce regina Elisabeta, mama prinţesei Elisabeta, cea care va devenit cunoscută drept regina mamă, a aflat că soţul său a murit, această informaţie a mai fost împărtăşită doar altor trei persoane: premierului Winston Churchill, şi altor doi oficiali de la curte însărcinaţi cu începerea pregătirilor pentru funeraliile de stat.

În etapa imediat următoare a fost hotărâtă convocarea Consiliului de Ascensiune. Încă dinainte de Cucerirea normandă, noii regi saxoni erau aleşi de către un consiliu denumit Witanegemot. Acest consiliu saxon îl alegea pe cel mai puternic dintre succesorii la tron al regelui defunct. De atunci legislaţia britanică a stabilit ordinea succesorală la tron, însă mecanismul urmat este similar.

Apoi, premierul Winston Churchill a apărut în faţa Camerei Comunelor din parlamentul britanic şi a anunţat formal decesul regelui. Imediat preşedintele forului legislativ a suspendat activitatea parlamentară până la alegerea unui nou suveran.

Momentul când prinţesa Elisabeta devine regină

În seara de 6 februarie, la ora locală 17:00, Consiliul de Ascensiune s-a întrunit la Palatul St. James şi a hotărât că prinţesa Elisabeta este noua regină, în absenţa acesteia. În mod normal, după confirmarea din partea Consiliului, noul monarh urma să-şi facă imediat intrarea în sala unde a avut loc deliberarea. Însă acest element a trebuit amânat pentru două zile, până când un avion a putut să o aducă înapoi în Anglia pe prinţesa care-şi plângea tatăl.

Prima decizie pe care noua regină a trebuit să o ia a fost să-şi aleagă numele sub care urma să urce pe tron. Printre variante se număra Victoria a II-a sau Maria a III-a. „Prefer, bineînţeles, să-mi păstrez numele”, a răspuns tânăra regină, şi a urcat pe tron sub numele Elisabeta a II-a. Această alegere nu a fost foarte populară în Scoţia, regat ce nu a fost condus niciodată de Elisabeta I.

La data de 8 februarie regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit pentru prima oară cu membrii Consiliului de Ascensiune. Ea le-a vorbit despre amintirea tatălui său şi le-a promis că-şi va da toată silinţa pentru a fi o regină bună.

Imediat, heralzii regali au ieşit într-un balcon al Palatului St. James, şi, în timp ce erau trase salve de artilerie, au proclamat noul monarh. Cincisprezece luni mai târziu Elisabeta a II-a a fost încoronată la Westminster Abbey. Ceremonia încoronării are o vechime de 1 mileniu, iar la data de 2 iunie 1953 Elisabeta a II-a a primit însemnele suveranităţii în acelaşi loc în care le-a primit şi William Cuceritorul, în ziua de Crăciun a anului 1066.