Convorbirile din Amabasada Israelului la Washington sunt ascultate de Biroul Federal de Investigaţii (FBI). Informaţia-bombă a ajuns în spaţiul public după ce un translator al Biroului, Shamai K. Leibowitz, i-a trimis unui blogger transcripturile conversaţiilor, scrie cotidianul american "New York Times".
Când Leibowitz a fost condamnat, anul trecut, la 20 de luni de închisoare pentru "scurgerea" unor informaţii clasificate, procurorii nu au dat prea multe detalii despre caz. Doar l-au numit pe bloggerul Richard Silverstein "Destinatarul A", iar Shamai K. Leibowitz, în vârstă de 40 de ani, a pledat vinovat.
Nici măcar judecătorul Alexander Williams, de la tribunalul din Maryland, nu a ştiut ce anume dezvăluise translatorul. "Tot ce ştiu e că acesta este un caz grav. Nu ştiu ce a fost divulgat, în afară de unele documente, nu am nicio idee", mărturisea Williams, în mai 2010.
Un membru al Congresului SUA, printre cei ascultaţi
Într-un interviu pentru "New York Times", bloggerul Richard Silverstein spune că a distrus documentele secrete primite de Leibowitz, dându-le foc la jumătatea anului 2009, când translatorul era sub anchetă.
Silverstein îşi aminteşte că era vorba despre 200 de pagini de transcripturi. Cei ascultaţi de FBI erau, în general, susţinători americani ai Israelului şi cel puţin un membru al Congresului Statelor Unite. Potrivit unui dintre trascripturi, oficialii israelieni din ambasadă chiar spuneau că se tem ca nu cumva să le fie interceptate convorbirile. În prezent, Leibowitz îşi execută pedeapsa într-un penitenciar din Maryland şi nu poate discuta despre ce a aflat cât timp a lucrat pentru FBI. Jurnaliştii de la "New York Times" i-au contactat pe cei doi avocaţi ai săi, Cary M. Feldman şi Robert C. Bonsim, însă aceştia au refuzat să facă orice fel de comentariu. O afacere "delicată"
Ascultarea convorbirilor din ambasadele străine reprezintă o practică uzuală a autorităţilor americane, însă colectarea de informaţii din reprezentanţele diplomatice ale statelor aliate "este, întotdeauna, delicată din punct de vedere politic", scrie cotidianul american.
Foştii oficiali americani din domeniul contrainformaţiilor avertizează, totuşi, că spionii israelieni sunt foarte activi pe teritoriul SUA, mai "harnici" fiind doar agenţii chinezi şi cei ruşi.