Mega-drona rusă Su-70 Ohotnik va pecetlui soarta țintelor inamice

Drona de luptă Su-70 Ohotnik se află în prezent în curs de dezvoltare. Potrivit militarilor ruși, acest dispozitiv va desemna țintele care vor fi distruse de avioanele de vânătoare de a cincea generație Su-57 „Felon”, dintre care 76 au fost comandate de Ministerul Apărării din Rusia.

Su-70 Ohotnik ar putea efectua operațiuni de lovire în „medii puternic contestate” , datorită capacității „stealth” și posibilității de a transporta până la 2,8 tone de muniție.

Între timp,  săptămâna trecută, în marja salonului militar Army 2020, organizat lângă Moscova, o sursă industrială a declarat pentru agenția TASS că Su-70 va avea un alt rol.

„Potrivit conceptului de utilizare propus de minister, Okhotnik, cu armele sale cu rază lungă de acțiune, va fi folosită  pentru interceptarea avioanelor inamice. Adică va ataca țintele aeriene înainte ca acestea să se apropie de zona aeriană ce trebuie apărată”.

Sursa citată a adăugat că zborul lui Su-70 va fi coordonat de la „posturi de control la sol și din avioane Su-57, prin intermediul sateliților”.

În plus, drona ar trebui să poată îndeplini misiuni de luptă în mod autonom. „Este de așteptat ca drone să aibă și un mod de operare complet autonom și să poată căuta anumite tipuri de ținte, să le raporteze și să atace”, a declarat sursa.

A priori, nu este vorba ca Su-70 să se poată angaja în lupte aeriene apropiate.

Conform informațiilor furnizate de agenția TASS, se înțelege că acest dispozitiv va viza ținte aeriene în modul BVR (Beyond Visual Range).

Ceea ce necesită totuși capacitatea de a identifica, cu certitudine, posibilele ținte.

În plus, rolul pe care inițial ar trebui să-l joace Su-70 ar putea reveni altei drone dezvoltată de grupul rus Kronstadt.

Prezentată la salonul Army 2020, acest avion, numit „Grom” ar putea evolua alături de avioanele Su-57 „Felon” și Su-35 „Flanker-E”, în mod similar cum prevede conceptul  „Loyal Wingman”, aflat în curs de dezvoltare în Statele Unite și în Australia.

„Grom este capabil să funcționeze cu avioane pentru a contracara apărarea aeriană a inamicului. Va străpunge apărarea aeriană, va găsi stații radar și le va distruge ”, a declarat Vladimir Voronov, director de cercetare și dezvoltare la grupul Kronstadt, citat de Interfax.

Probabil mai puțin costisitoare decât Su-70, Grom ar putea zbura cu o viteză de 1.000 km/h.

Cu o masă de 7 tone, va transporta o sarcină utilă de 2.000 kg, inclusiv muniție de 100 până la 500 kg. Raza sa de acțiune ar fi de 700 km. Acestea sunt, în orice caz, caracteristicile prezentate de grupul Kronstadt.

 

 

Foto: Globalsecurity