Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat că statul pe care îl conduce trebuie să îşi asigure frontierele şi a acuzat Statele Unite că aduc arme la Marea Neagră sub "perdeaua" ajutoarelor materiale. "Rusia este un stat care trebuie să îşi urmăreacă interesele de-a lungul frontierei. Asta este clar", a spus Medvedev, care nu a evitat să vorbească despre conflictul cu Occidentul. "Nu ne este frică de nimic, inclusiv de perspectiva unui nou război rece", a fost declaraţia-şoc a liderului rus, citat de The Guardian.
Medvedev a mers chiar mai departe şi a numit atitudinea Statelor Unite drept una provocatoare.
Preşedintele rus şi ministrul de externe Serghei Lavrov au acuzat Washingtonul că aduce arme la Marea Neagră, deşi americanii au declarat că navele sunt destinate transportului de ajutoare.
Americanii au trimis o navă de război cu ajutoare umanitare
Reacţia energică a preşedintelui Medvedev vine după ce statele occidentale au condamnat la unison recunoaşterea de către Rusia a independenţei republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.
Americanii au trimis prima navă de război la Marea Neagră încă de duminică, 24 august. Potrivit AFP, distrugătorul USS Mc Faul a ajuns în dimineaţa zilei de duminică în portul Batumi, din sud-vestul Georgiei. După descărcarea ajutoarelor umanitare, distrugătorul urmează să ajungă în portul georgian Poti.
"Suntem aici într-o misiunea cu adevărat umanitară. Scopul actualei misiunii este de a furniza ajutoare umanitare populaţiei de aici, din Georgia", a declarat comandantul navei americane, Tim Schorn, citat de agenţia rusă Interfax.
Rusia, "în afara legii internaţionale"
Şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, a declarat astăzi că Uniunea Europeană nu poate accepta intervenţia rusă în Georgia, invocând încălcarea dreptului internaţional şi a acordurilor de securitate, informează AFP, citat de Ager Pres.
"Nu putem accepta aceste încălcări ale întregului Drept internaţional, ale acordurilor de securitate şi de cooperare în Europa, ale rezoluţiilor Naţiunilor Unite şi preluarea unui teritoriu de către o armată a unei ţări vecine", a anunţat Krouchner, a cărui ţară deţine preşedinţia Uniunii Europene în acest semestru.
Diplomatul francez a declarat că la summitul de luni, 1 septembrie, "cei 27 de şefi de stat vor reacţiona în mod evident" faţă de recunoaşterea de către Rusia a independenţei republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.
Mai mult, oficialul francez a avertizat că Osetia de Sud şi Abhazia nu sunt singurele "obiective ruse" în Europa. "Există şi alte obiective pe care le putem presupune ca fiind obiective ale Rusiei, în special Crimeea, Ucraina, Republica Moldova".