Medvedev recunoaşte: Rusia nu respectă drepturile omului

Medvedev recunoaşte: Rusia nu respectă drepturile omului

Statul nu poate ocroti proprietatea privată şi cetăţenii împotriva criminalităţii, a admis însuşi liderul de la Kremlin.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a recunoscut ieri că „anumite drepturi fundamentale” ale omului nu sunt respectate în Rusia, pe fondul criticilor recente aduse de Statele Unite în această privinţă.

„Din nefericire, nu am reuşit încă să asigurăm respectarea anumitor drepturi fundamentale”, precum „protejarea oamenilor împotriva criminalităţii, respectul faţă de viaţa privată şi ocrotirea proprietăţii”, a afirmat preşedintele rus. Medvedev s-a arătat totuşi „impresionat” de progresul realizat de Rusia în privinţa respectării drepturilor omului de la dezmembrarea fostei Uniunii Sovietice, în 1991, relatează AFP.

„Cu câteva decenii în urmă, până şi întrebarea ar fi părut ridicolă. Ce drepturi ale omului ar fi putut exista în Uniunea Sovietică?”, a întrebat retoric liderul de la Kremlin, la o întâlnire cu re prezentanţii presei spaniole, cu ocazia începerii, de astăzi, a unei vizite de două zile în Spania. Critici de la Washington

Declaraţiile preşedintelui rus intervin după ce Departamentul de Stat american a publicat, săptămâna trecută, raportul anual privind respectarea drepturilor omului în lume.

Acesta denunţă execuţiile sumare, arestările cu caracter politic şi tortura practicată în zona Caucazului rus de către forţele de ordine.

Documentul menţionează şi abuzurile poliţiei, gradul extrem de ridicat al violenţelor din armată şi din sistemul penitenciar, hărţuirile pe criterii politice, discriminările rasiale şi corupţia administraţiei din Rusia.

Printre exemplele care au fost intens mediatizate se numără cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, asasinată în noiembrie 2006, al cărei caz nu a fost rezolvat până acum, precum şi pe cel al oligarhului Mihail Hodorkovski, considerat un oponent politic periculos, condamnat în 2005 la opt ani de închisoare.

„Avem probleme”

Raportul din acest an a fost primit cu calm de Moscova, spre deosebire de anul trecut, când Kremlinul a acuzat Statele Unite de folosirea unor standarde duble.

„Avem probleme în această sferă, dar vorbim deschis despre ele şi publicăm rapoarte anuale”, a declarat, săptămâna trecută, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. OPTIMISM

Economia va supravieţui crizei

Preşedintele rus s-a referit şi la dificultăţile cu care se confruntă economia naţională, care înregistrează cea mai severă recesiune de la criza financiară din 1998, în special pe fondul scăderii preţurilor la materiile prime. Acestea sunt o sursă vitală de venit pentru economia rusă. Dmitri Medvedev a declarat că actuala criză economică nu va provoca schimbări „dramatice” în Rusia, deoarece economia naţională a fost întărită de creşterea puternică din ultimii 15 ani. „Nu cred că putem afirma că schimbările care au avut loc ar putea transforma într-o manieră dramatică situaţia din ţară”, a declarat Medvedev. Potrivit analiştilor, care fac referire la înmulţirea protestelor de stradă spontane în ultimele săptămâni, criza actuală riscă totuşi să genereze probleme pe plan social.

Ne puteți urmări și pe Google News