Greenpeace România semnalează posibile nereguli pe o platformă petrolieră OMV de la Marea Neagră. O serie de imagini furnizate de o sursă anonimă arată că platforma respectivă s-ar afla într-o stare avansată de degradare, existând pericolul să cedeze.
Platforma petrolieră care ar reprezenta un pericol real pentru mediu, spun reprezentanții Greenpeace. Imaginile arată că pilonii de rezistență ar fi puternic avariați, prezentând inclusiv crăpături vizibile.
Probleme la platformă petrolieră din Marea Neagră. Pericol pentru mediu
De asemenea, specialiștii în probleme de mediu spun că pilonii platformei ar prezenta și suprafețe corodate extinse. Din cauza stratului avansat de degradare a acestui sistem, există riscul ca platforma să cedeze, subliniază reprezentanții Greenpeace.
„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii.” declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International.
Specialiștii în probleme de mediu, solicitare către autorități
Greenpeace România a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), precum și la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL). De asemenea, reprezentanții organizației s-au adresat și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, dar și Agenției pentru Protectia Mediului Constanța. Totodată, aceștia au făcut sesizare și la Garda de Mediu Constanța. În solicitările înaintate, aceștia cer efectuarea verificărilor la fața locului, „având în vedere degradarea pronunțată, așa cum reiese din fotografii.”
„ Greenpeace România a solicitat un punct de vedere și companiei OMV Petrom însă nu a primit un răspuns până la acest moment.”, au transmis reprezentanții organizației.
Organizația de mediu, petiție pentru protejarea Mării Negre
Pentru a semnala pericolele din Marea Neagră și a cere înăsprirea măsurilor de protecția a mediului, organizația a lansat o petiție online. De asemenea, la începutul acestei luni, Greenpeace România a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep. Conform reprezentanților organizației, acestui demers s-au alăturat și 76 de oameni de știință din Austria, care au cerut oprirea proiectului.